poniedziałek, 10 września 2012

Serniko-tarta ze śliwkami z kruszonką amaretti

Naszła mnie ochota na ciacho.  O ciacho przyznam szczerze ostatnimi czasy bardzo ciężko w moim domu.
Zainspirowana pewnym przepisem znalezionym w sieci zdecydowałam się na serniko-tartę ze śliwkami. Jako, że nie miałam wszystkich potrzebnych składników zaimprowizowałam i stworzyłam coś naprawdę ciekawego i bardzo pysznego.
Czym prędzej zapisuję ten przepis by móc do niego często powracać w różnych wariacjach owocowych.

Serniko-tarta ze śliwkami z kruszonką amaretti:
Ciasto:
  • 200 g mąki
  • szczypta soli
  • 100 g zimnego masła
  • 35 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka lodowatej wody
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

Wypełnienie:
  • 300 g serka ricotta
  • 3 jajka
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 6 śliwek, umytych, rozkrojonych na pół, pozbawionych pestek
  • 8 ciasteczek amaretti, pokruszonych

Ciasto:
Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, cukier, mieszam. Następnie dodaję pokrojone na małe kawałki masło, rozcieram wszystko między palcami do momentu otrzymania konsystencji kruszonki. Na koniec dodaję żółtka i szybko zagniatam ciasto, jeżeli jest to konieczne dodaję wodę. Zagniecione ciasto zawijam szczelnie w folię spożywczą i chowam do lodówki na ok 1 h.
Po tym czasie wyjmuję ciasto z lodówki, wałkuję je na grubość ok 3 mm, układam w 23 cm formie do tarty wysmarowanej masłem. Dokładnie dociskam ciasto do brzegów formy, nakłuwam przy pomocy widelca. Na tak przygotowane ciasto układam papier do pieczenia i wysypuję fasolę lub kulki ceramiczne w celu obciążenia.
Piekę 15 min w 200 st, po tym czasie zdejmuję obciążenie i piekę kolejne 10 min. Podpieczony spód wyjmuję z piekarnika, temperaturę zmniejszam do 180 st.
Wypełnienie:
Serek mieszam (nie ubijam) z jajkami, cukrem i ekstraktem. Masę serową wylewam na podpieczony spód tarty, na masie układam połówki śliwek, całość posypuję pokruszonymi ciasteczkami amaretti.
Tartę wstawiam ponownie do piekarnika i zapiekam ok 20 min w 180 st, do czasu aż masa serowa całkowicie się zetnie. Podaję ostudzoną i schłodzoną.

Smacznego

3 komentarze:

  1. Kasiu, pyszna tarta! Niedawno też śliwkowe tarty były u mnie, ale na Twoją mam wielką ochotę:)
    Pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. W takim razie i ja zapisuje, bo cos mi sie zdaje, ze taka tarta zrobilaby furore w moim domu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie! a że ja jestem ostatnio ogromną fanką wszystkiego, co jest ze śliwkami, to i ta tarta podbiłaby zapewne moje serce :) ciekawi mnie ten dodatek ricotty :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...