Zdrowe muffiny z dużą ilością ziaren, idealne na szybkie śniadanie bądź przekąskę. Są bardzo smaczne i sycące, zjedzone dwie naraz to aż nadto. Nie każdemu muszą smakować ponieważ są mało słodkie i zawierają dużo otrąb, które nadają im charakterystycznego smaku. Jak dla mnie jedne z najlepszych jakie dotychczas jadłam.
Muffiny otrębowe z ziarnami (10-12 sztuk)
- 3/4 otrębów pszennych
- 3/4 otrębów owsianych
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki prażonych ziaren słonecznika
- 3 łyżki prażonych ziaren dyni
- 2 łyżki prażonego sezamu
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki maku
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki maślanki
- 1/3 szklanki syropu złocistego (Golden Syrup) albo miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
W dużej misce mieszam suche składniki z ziarnami. W mniejszej łączę wszystkie mokre i przelewam je do suchych. Mieszam krótko do momentu połączenia składników.
Foremki muffinowe wykładam papilotkami i wypełniam je ciastem równo z brzegiem.
Piekę ok 20-25 min w 200°C (stan upieczenia sprawdzam drewnianym patyczkiem). Po upieczeniu zostawiam muffiny jeszcze na kilka minut w foremkach, następnie wykładam je do wystudzenia na kratkę kuchenną.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.