Zainspirowana pewnym przepisem
znalezionym w sieci zdecydowałam się na serniko-tartę ze śliwkami.
Jako, że nie miałam wszystkich potrzebnych składników
zaimprowizowałam i stworzyłam coś naprawdę ciekawego i bardzo
pysznego.
Czym prędzej zapisuję ten przepis by
móc do niego często powracać w różnych wariacjach owocowych.
Serniko-tarta ze śliwkami z kruszonką
amaretti:
Ciasto:
- 200 g mąki
- szczypta soli
- 100 g zimnego masła
- 35 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżka lodowatej wody
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wypełnienie:
- 300 g serka ricotta
- 3 jajka
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 6 śliwek, umytych, rozkrojonych na pół, pozbawionych pestek
- 8 ciasteczek amaretti, pokruszonych
Ciasto:
Do miski przesiewam mąkę, dodaję
sól, cukier, mieszam. Następnie dodaję pokrojone na małe kawałki
masło, rozcieram wszystko między palcami do momentu otrzymania
konsystencji kruszonki. Na koniec dodaję żółtka i szybko
zagniatam ciasto, jeżeli jest to konieczne dodaję wodę.
Zagniecione ciasto zawijam szczelnie w folię spożywczą i chowam do
lodówki na ok 1 h.
Po tym czasie wyjmuję ciasto z
lodówki, wałkuję je na grubość ok 3 mm, układam w 23 cm formie
do tarty wysmarowanej masłem. Dokładnie dociskam ciasto do brzegów
formy, nakłuwam przy pomocy widelca. Na tak przygotowane ciasto
układam papier do pieczenia i wysypuję fasolę lub kulki ceramiczne
w celu obciążenia.
Piekę 15 min w 200 st, po tym czasie
zdejmuję obciążenie i piekę kolejne 10 min. Podpieczony spód
wyjmuję z piekarnika, temperaturę zmniejszam do 180 st.
Wypełnienie:
Serek mieszam (nie ubijam) z jajkami,
cukrem i ekstraktem. Masę serową wylewam na podpieczony spód
tarty, na masie układam połówki śliwek, całość posypuję
pokruszonymi ciasteczkami amaretti.
Tartę wstawiam ponownie do piekarnika
i zapiekam ok 20 min w 180 st, do czasu aż masa serowa całkowicie
się zetnie. Podaję ostudzoną i schłodzoną.
Smacznego
Kasiu, pyszna tarta! Niedawno też śliwkowe tarty były u mnie, ale na Twoją mam wielką ochotę:)
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie!
Pozdrawiam:)
W takim razie i ja zapisuje, bo cos mi sie zdaje, ze taka tarta zrobilaby furore w moim domu :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! a że ja jestem ostatnio ogromną fanką wszystkiego, co jest ze śliwkami, to i ta tarta podbiłaby zapewne moje serce :) ciekawi mnie ten dodatek ricotty :)
OdpowiedzUsuń