Święta, święta, a po świętach
pozostały najedzone brzuchy i ostatni kawałek sernika. Sernika,
który zachwycił wszystkich kombinacją smaków, połączeniem
słonego i słodkiego, karmelowym kolorem, niezwykłą delikatnością
i tym, że rozpływa się w ustach.
Genialny przepis na rewelacyjny sernik,
z którego powtórka już wkrótce:)
Sernik kajmakowy*:
Spód:
- 50 g solonych orzeszków (,np fistaszków)
- 80 g ciastek kruchych (,np digestive)
- 30 g masła
- 1 łyżka cukru
Masa serowa:
- 50 g masła
- 100 g cukru
- 230 g masy kajmakowej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 600 g sera białego, trzykrotnie zmielonego
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki
Polewa:
- 170 g masy kajmakowej
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżeczki masła
- prażone płatki migdałowe do posypania sernika
Wszystkie składniki na spód sernika
umieszczam w misie blendera z ostrzami, miele wszystko razem do czasu
uzyskania kruszonki. Wykładam spód tortownicy o śr. 23 cm.
Piekę w 190 st ok 12 min.
W dużej misce ucieram masło z cukrem.
Dodaję masę kajmakową i ekstrakt waniliowy, ucieram całość na
gładką masę. Następnie dodaję po po jednym jajka i stopniowo
ser. Na koniec wsypuję mąkę i dokładnie mieszam.
Gotową masę wlewam na podpieczony
skód.
Piekę w 180 st ok 45-50 min. W razie
gdyby sernik zbyt mocno się rumienił, po ok 30 min pieczeniach
przykrywam do folią aluminiową.
Upieczony sernik, studzę w formie na
kratce kuchennej.
W rondelku umieszczam masę kajmakową
i mleko, podgrzewam całość, stale mieszając, do czasu aż masa
stanie się bardzo płynna. Następnie dodaję masło, mieszam bardzo
dokładnie.
Gotową polewą polewam ostudzony
sernik, wierzch polewy posypuję prażonymi migdałami.
Smacznego
* Przepis pochodzi
stąd.
Ten sernik jest boski! Rzadko robie to samo ciasto wiecej niz raz, ale dla tego wspanialego smaku zrobilabym wyjatek :)
OdpowiedzUsuńKajmak,sernik<3
OdpowiedzUsuńlubię go! ma bardzo specyficzny smak :]
OdpowiedzUsuńBoski jest ten sernik, u Ciebie wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuń