Błądząc między sklepowymi
półkami naszła mnie ochota na makron. Jako, że była już pora
obiadowa, a chęci do robienia czegokolwiek były niezbyt duże,
zdecydowałam się na łatwe i szybkie danie. Tagliatelle Carbonara.
7mio składnikowe danie, do
przygotowania z ok 15 min, a może u krócej. W wersji oryginalnej
bez dodatku śmietanki. Idealne danie na miły obiad we dwoje …
szkoda, że mój Mąż pracuje do późna ...
Tagliatelle Carbonara*:
- 25 g masła
- 100 br boczku pancetta, pokrojonego w kostkę
- 1 ząbek czosnku
- 350 g makaronu tagliatelle
- 2 jajka, rozmącone
- 40 g parmezany, tartego
- 40 g sera pecorino, tartego
- świeżo mielony pieprz
W dużej patelni rozpuszczam masło.
Dodaję pancette i czosnek, smażę do momentu aż czosnek stanie się
brązowy. Zarumieniony czosnek zdejmuję z patelni.
W między czasie gotuję makaron wg
przepisu na opakowaniu, odcedzam, nie przelewam zimną wodą.
Ugotowany makaron dodaję do
podsmażonej pancetty, zdejmuję patelnie z kuchenki i natychmiast
dodaję jajka, połowę parmezanu i połowę sera pecorino, mieszam
całość bardzo dokładnie do momentu aż jajka pokryją makaron.
Następnie dodaję resztę sera, mieszam, doprawiam całośc do smaku
pieprzem.
Podaję natychmiast.
Smacznego
* Przepis pochodzi
z książki wyd. Phaidon pt. 'The Silver Spoon'.
To moje comfort food :) Pycha!
OdpowiedzUsuńidealne na złe dni. lepsze od czekolady!
OdpowiedzUsuńAh, jak ja uwielbiam widzieć takie przepisy i bez końca się tak cudownie inspirować. Dziękuję !
OdpowiedzUsuńwww.studentwgarnku.blogspot.com