sobota, 6 kwietnia 2013

Tacos z salsą z pomidorów, awokado i papryki serwowane z chorizo i grillowanymi krewetkami

Od samego rana słońce zagląda nam do okien. Zachęceni tą wspaniała pogodą wybraliśmy się na spacer, a po spacerze oczywiście naszła nas ochota na jakąś przekąskę.
Pogoda nie nastraja do ciężkich, typowo obiadowych dań. Zdecydowaliśmy się na w lekkie, wiosenno-letnie pyszności.
Kukurydziane skorupki taco wypełniliśmy świeżą sałatą, salsą z pomidorów, awokado i papryki. Wersja męska, czyli mężowska, zawierała dodatkowo kawałki podsmażonego chorizo. Całości asystowały grillowane krewetki.
Było zachwycająco przepysznie.

Tacos z salsą z pomidorów, awokado i papryki serwowane z chorizo i grillowanymi krewetkami:
Krewetki:
  • 200 g surowych krewetek królewskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka posiekanej kolendry
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • sól i pieprz

Salsa:
  • ½ czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
  • ½ żółtej papryki, pokrojonej w kostkę
  • 10 pomidorków koktajlowych, pokrojonych na ćwiartki
  • 1 awokado, obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

  • 1 pałka kiełbasy chorizo (ok 20 cm) pokrojona w kostkę i podsmażona na chrupko na suchej patelni
  • kilka liści sałaty porwanej na kawałki
  • 8 szt. taco

W misce mieszam oliwę z oliwek, sok z cytryny, kolendrę, czosnek, pieprz kajeński oraz po szczypcie soli i pieprzu. Dodaje krewetki, dokładnie obtaczam je w marynacie. Miskę przykrywam folia spożywcza, wstawiam do lodówki na ok 30 min.
Zamarynowane krewetki nabijam na patyki do szaszłyków (ok 5 krewetek na 1 patyk). Gotowe szaszłyki grilluje na rozgrzanej żeliwnej patelni grillowej ok 2-3 min z obu stron. Gotowe krewetki zdejmuje w patelni i przekładam na talerz.

W między czasie kiedy krewetki się marynują przygotowuję salsę. W misce mieszam wszystkie składniki salsy, doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Do każdego taco nakładam kilka kawałków liści sałaty, na to ok 1 dużej łyżki salsy oraz kilka kawałków podsmażonego chorizo. Nadziane taco podaję w towarzystwie grillowanych krewetek.

Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...