wtorek, 30 listopada 2010

Błyskawiczna rozgrzewająca zupa pomidorowa

Bardzo lubię zimową aurę, kiedy mróz szczypie w nos, a na policzki występują rumieńce. Moim zdaniem zima jest najpiękniejszą porą roku.
Uwielbiam długie spacery ulicami pokrytymi białym puchem , jednak po każdej takiej wyprawie potrzebuje czegoś na rozgrzanie, tu idealnie sprawdza się błyskawiczna pomidorowa z odrobiną tabasco.

Rozgrzewająca zupa pomidorowa
  • 1.5 litra bulionu warzywnego
  • 2 średniej wielkości marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 
  • tabasco
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego chili
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
W garnku rozgrzewam oliwę (na średnim ogniu), wrzucam cebulę i marchewkę, smażę ok 5 min, mieszając od czasu do czasu (warzywa mogą się zarumienić). Dolewam bulion, doprowadzam do wrzenia, gotuję ok 8 min. Po tym czasie dodaję cały koncentrat (ok 5 łyżek), dokładnie mieszam i gotuję jeszcze ok 8 min. Na koniec dodaję szczyptę cynamonu, chili, kilka kropel tabasco, doprawiam solą i pieprzem.
Zupę podaję z makaronem, odrobiną śmietany do zup i sosów i posiekaną natką pietruszki.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...