środa, 24 listopada 2010

Tuiles

Tuiles to pyszne francuskie ciasteczka a'la biszkopty wygięte na kształt dachówek. Banalnie proste w przygotowaniu, bogate w smaku. Aromatyczne i lekkie...  Idealne jako dodatek do deserów i lodów lub po prostu,  jako  ciasteczka. Na ogół znikają jeszcze ciepłe, rzadko kiedy doczekują następnego dnia:)

Tuiles

  • 4 białka
  • 1 szklanka obranych ze skórki, zmielonych migdałów
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2/3 szklanki maki pszennej
  • 4 łyżeczki oleju z orzechów włoskich

Białka ubijam lekko, tak aby tylko się spieniły. Dodaję mąkę, migdały, cukier i olej-dokładnie mieszam.
Dużą dlachę wykładam pergaminem i kształtuje na niej za pomocą łyżeczki od herbaty okrągłe ciasteczka. Trzeba pamietać aby zachować odstęp ok 3 cm między ciasteczkami, ponieważ się 'rozleją' na boki podczas pieczenia.
Piekę ok 10 min w 190 °C, do uzyskania złotego koloru. Upieczone ciasteczka wykładam na wałek kuchenny* albo studzę na kratce kuchennej.

Smacznego

*Aby uzyskać charakterystyczny kształt wygietych ciasteczek cukiernicy używaja specjalnie do tego przeznaczonych form. Ja nie posiadam takiej formy więc wykorzystuje do tego wałek kuchenny. Układam na nim ciasteczka zaraz po wyjęciu ich z piekarnika (ważne jest aby ciasteczka były gorące, nieco przestudzone nie wygnął się tak ładnie i popekają). Zostawiam je na ok 5 min i dostudzam na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...