W moim domu nazywamy je migdałowymi sucharkami albo chruścikami, co w 100% oddaje ich urok. Herbatniki są mocno twarde, chrupiące i silnie uzależniające.
Jedne z tych do których wracam kilka razy w roku bez obawy, że mi się znudzą.Migdałowe herbatniki*
- 1/5 szklanki wody
- 1 szklanka brązowego cukru demerara
- 1/4 kostki masła
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka płatków migdałowych
- 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wodę, masło, cukier i ekstrakt waniliowy umieszczam w garnku i podgrzewam na kuchence, mieszając do czasu rozpuszczenia masła. Zdejmuję z płytki i dodaję mąkę przesianą z sodą. Mieszam łyżką, aż wszystko dobrze się połączy. Na koniec dodaję płatki migdałowe i ponownie dokładnie mieszam.
Powstałą masę przekładam do małej foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, pożądnie dociskam, wyrównuję wierzch i wkładam do lodówki na min 4 h (masa musi pożądnie stwardznieć).
Po tym czasie wyjmuję masę z formy, odwijam z papieru i kroję na 1.5 mm kromki (ciasteczka). Układam je w odstepach na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 15-20 min w 160°C, do momentu, w którym ciasteczka są mocno rumiane i zaczną twardnieć. Studzę na kratce kuchennej.Smacznego
*Składniki na ok 40 ciasteczek (idealna do mini keksówki o wymiarach 13x8 cm, ja robię z podwójnej porcji używając formy 26x9 cm)
Just blog walking and want to say hi to the owner, I'm enjoying reading your review/story
OdpowiedzUsuńthanks
Watch TV Show Episodes Online
Są tak apetyczne, że na pewno zrobię je w weekend.
OdpowiedzUsuń