piątek, 26 listopada 2010

Klopsiki

Do zrobienia tych klopsików zainspirował mnie przepis na Kotleciki Izmirskie zamieszczony na pewnym forum. Nie miałam wszystkich składników w domu, więc zrobiłam wariację z tego co znalazłam w szafkach i lodówce. W ostateczności przepis trochę sie różni dlatego nie nazwę ich kotlecikami.
Klopsiki są bardzo smaczne, lekkostrawne, idealne na ciepło z ziemniaczkami albo ryżem oraz na zimno z chlebkiem.

Klopsiki

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula pokrojona w kostkę i zeszkolna na maśle
  • 2 słodkie papryki pokrojone w paseczki
  • 1 puszka siekanych pomidorów w sosie własnym (nie odsaczamy) 
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Mięsko mieszam z cebulką, przyprawą do gyrosa, doprawiamy solą i pieprzem. Zostawiam do przegryzienia w lodówce na godzinę. Lepię klopsiki. Paprykę układam na dnie garnka żeliwnego albo naczynia żaroodpornego, na nia układam klopsiki i zalewam wszystko bulionem wymieszanym z pomidorami z puszki . Posypuję po wierzchu ziołami prowansalskimi i wstawiamy na 45 min do piekarnika nagrzanego do 190 °C.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...