Mini pierniczki na jeden kęs. W smaku bardzo tradycyjne, podobne trochę do ciasteczek korzennych. Jak dla mnie najlepsze, mocno aromatyczne, odrobinkę pikantne dzięki melasie.Pierniczki z tego przepisu można również przyozdobić lukrem i zawiesić na choince.
Pierniczki:
- 420 g mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 110 g jasnego drobnego cukru brązowego
- 4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- 1 jajko
- 5 łyżek masła
- 5 łyżek miodu
- 2 łyżki melasy*
|
Mąkę przesiewam razem z sodą, mieszam z cukrem i przyprawą korzenna. Dodaję masło, ucieram je z mąką między palcami. Na koniec dodaję roztrzepane jajko, miód, melasę i wyrabiam ciasto**.
Wałkuję je na grubość ok 4 mm ,wykrawam ciasteczka, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok 10 min. w 180°C. Po upieczeniu studzę na kratce kuchennej.
Smacznego
* Melasę można pominąć i użyć tylko miodu (dodaję wtedy 7 łyżek miodu).
** Jeżeli ciasto jest zbyt sypkie dodaję odrobinę wody albo mleka.
Kasiu ile pierniczków mniej więcej wychodzi z tego przepisu?
OdpowiedzUsuń