Tegoroczna Wielkanoc w moim domu
upłynie pod znakiem dwóch tart i sernika kajmakowego.
Nie będzie mazurków, nie będzie
ciasteczek cytrynowych, paschy itd. będzie zupełnie inaczej niż co
roku, prawie zupełnie nietradycyjnie.
Dzisiejsza tarta czekoladowa,
przygotowana wspólnie z mężem, o wspaniałym aromacie pomarańczy
jest bogata w czekoladowy smak. Wypełniona delikatnym ale
intensywnym w smaku musem na jednym z lepszych spodów jakie miała
okazję jeść. Pokryta karmelizowanymi segmentami miąższu
pomarańczy (które mój maż dzielnie wykrawał spomiędzy białych
błonek, za co mu bardzo dziękuję) smakuje wybornie.
Polecam baaaaaaaardzo!
Tarta z musem czekoladowym i
karmelizowanymi pomarańczami*:
Ciasto:
100 g mąki
70 g kakao
20 g mielonych migdałów
60 g cukru pudru
90 g zimnego masła
1 żółtko
Czekoladowy mus:
Karmelizowane pomarańcze:
Ciasto
W misce mieszam mąkę, kakao, mielone
migdały i cukier puder. Dodaje masło, ucieram całość między
palcami do czasu uzyskania kruszonki. Następnie dodaję żółtko,
szybko zagniatam gładkie ciasto.
Gotowe ciasto zawijam w folę
spożywczą, wkładam do lodówki na ok 30 min.
Po tym czasie wyjmuję ciasto z
lodówki, wyklejam nim okrągłą formę do tart o średnicy 23 cm.
Formę wklejoną ciastek wstawiam do zamrażalnika na 15 min.
Schłodzony spód piekę w 180 st prze
10 min z obciążeniem i kolejne 10 min po zdjęciu obciążenia.
Upieczony spód odstawiam do lekkiego przestudzenia, na ok 10 min.
Czekoladowy mus
Czekoladę i masło umieszczam w misce.
Miskę umieszczam na garnku z gotującą się wodą, podgrzewam do
czasu aż składniki całkowicie się rozpuszczą. Rozpuszczoną masę
czekoladową odstawiam do lekkiego przestudzenia.
W międzyczasie w drugiej misce
umieszczam jajka, żółtka, cukier i skórkę z pomarańczy. Miskę
ustawiam na garnku z gotującą się wodą i podgrzewam ok 10 min,
ubijając masę stale mikserem.
Kiedy masa jajeczna zgęstnieje i
stanie się jasna dodaję ją do masy czekoladowej i delikatnie
mieszam przy pomocy dużej łyżki.
Wymieszaną masę czekoladowo-jajeczną
wylewam na przestudzony spód.
Zapiekam w 180 st przez ok 18 min, do
czasu aż mus całkowicie się zetnie.
Upieczona tartę odstawiam do
ostudzenia, następnie chłodzę w lodówce przez min 2 h.
Karmelizowane pomarańcze
W garnku umieszczam cukier, dodaje do
niego odrobinę wody, podgrzewam do czasu otrzymania złocistego
karmelu.
W międzyczasie w drugim garnku
umieszczam sok z pomarańczy, doprowadzam do wrzenia.
Kiedy karmel jest już gotowy dodaję
go wrzącego soku z pomarańczy, mieszam dokładnie do czasu aż
powstanie lekko gęsty syrop. Następnie dodaje do niego cząstki
pomarańczy, mieszam, odstawiam do ostygnięcia.
Tartę podaję z cząsteczkami
karmelizowanych pomarańczy.
Smacznego
* Przepis pochodzi z programu
telewizyjnego 'MasterChef' (III
edycja australijska).