Owoce pod kruszonką na ciepło potrafią bardzo umilić jesienny okres:) Tym razem skusiłam się na przepis z nowej książki Jamie'go Oliver'a ponieważ nigdy nie jadłam owocowych crumble na jakimkolwiek spodzie.
Przepis okazał się ciekawy, oryginalny i bardzo udany. Spód z płatków owsianych wniósł coś nowego do deseru, taką mała niespodziankę, więcej chrupkości i karmelowo-orzechowy posmak.
Jedynym minusem takiego urozmaiconego deseru jest jego ciężkość i sytość. Jedna miseczka okazała się wręcz wyzwaniem nawet dla takiego łakomczucha jak ja:)
Flapjack crumble*:
Masa flapjack na spód:
50 g mieszanki orzechów, drobno posiekanych
1 kawałek kandyzowanego imbiru, posiekany
125 g masła
3 łyżki syropu kukurydzianego
175 g płatków owsianych
75 g suszonych owoców, posiekanych
Jabłka:
1 jabłko odmiany 'szarlotkowej', obrane i pozbawione gniazda nasiennego
6 jabłek, średniej wielkości, obranych i pozbawionych gniazd nasiennych
100 g ciemnego brązowego cukru
duża szczypta cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
2-3 łyżki brandy lub ginu
300 g jeżyn
Kruszonka:
75 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę 1x1 cm
100 g mąki
100g cukru demerara
skórka otarta z 1 pomarańczy
Masa flapjack spód
Orzechy, imbir, płatki owsiane i kandyzowane orzechy mieszam razem w misce.
W małym garnku rozpuszczam masło, dodaję syrop kukurydziany Rozpuszczone masło z syropem wlewam do miski z suchymi składnikami, dokładnie mieszam. Gotową masę przekładam do naczynia, w którym robię crumble, dociskam do dnia przy pomocy łyżki.
Piekę w 180 st, ok 20 min, aż masa stanie się złocista na wierzchu (Masa będzie się podnosić podczas pieczenia, wybrzuszenia należy docisnąć łyżką przed nałożeniem jabłek).
Jabłka
Jabłka kroję na 12nastki, wkładam do garnka. Dodaję cukier, cynamon, gałkę muszkatołową, alkohol, mieszam i gotuję pod przykryciem na średnim ogniu ok 5 min. Po tym czasie zdejmuję pokrywkę z garnka i gotuję kolejne 5 min do czasu, aż sok z jabłek częściowo odparuje i zrobi się gęsty. Następnie dodaję jeżyny, delikatnie mieszam i wykładam gotową warstwę jabłkową na podpieczony spód.
Kruszonka
Mąkę mieszam z cukrem, dodaję masło, ucieram wszystko między palcami do czasu aż uzyskam konsystencję kruszonki. Na koniec dodaję skórkę z pomarańczy, szybko mieszam.
Kruszonkę wykładam na warstwę jabłek.
Piekę w 180 st. ok 45-50 min.
Podaję ciepłe (ok 20 min po wyjęciu z piekarnika) z kleksem serka, jogurtu lub smietany.
Smacznego
* Przepis pochodzi z najnowszej książki Jamie'go Oliver'a pt. „Jamie's Great Britain”.