Słodkie pocieszenie:)
Puchate bezy, nadziane bitą śmietaną,
polane sosem toffi i oprószone prażonymi orzeszkami.
Niebo dla
podniebienia, słodka radość w szary dzień.
Bezy toffi:
- 15 g masła
- 75 g golden syrup
- 25 g jasnego cukru trzcinowego
- 60 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki likieru orzechowego Frangelico
- 8-10 dużych bez
- 600 ml śmietany kremówki
- ½ szklanki mielonych prażonych orzechów laskowych
W garnku, na małym płomieniu,
rozpuszczam masło z golden syrup'em i cukrem trzcinowym. Delikatnie
poruszając garnkiem (nie mieszając łyżką) mieszam powstałą
masę, doprowadzam do wrzenia i gotuję ok 2 min. Po tym czasie
zdejmuje garnek z kuchenki, dodaję śmietankę i likier dokładnie
wszystko mieszam. Gotowy sos pozostawiam do ostygnięcia.
Kremówkę ubijam do czasu aż stanie
się gęsta i puszysta, ale nie sztywna.
Każdą beze delikatnie przełamuję
robiąc w niej otwór, który następnie wypełniam bitą śmietaną.
Wierzch każdej bezy polewam sosem i posypuję orzeszkami.
Podaję natychmiast.
Smacznego
*Inspiracja i przepis na sos toffi
pochodzi z książki Nigelli Lawson pt. 'Kuchnia'.