Mocno chrupiące, o idealnym
smaku, aromatyczne, przepyszne.
Mimo że z przepisu wychodzi ich
całkiem sporo bo ok 45 szt., to zniknęły w niecałe dwa dni,
świadczyć to może jedynie o tym, że ciężko jest się im oprzeć.
Bardzo polecam, do kubka ciepłego
mleka:)
Cynamonowe ciasteczka owsiane z
karmelizowanymi orzechami:
Karmelizowane orzechy:
- 100 g orzechów laskowych obranych ze skórki
- 100 g cukru
- 3 łyżki wody
Ciasteczka:
- 200 g masła, miękkiego
- 100 g jasnego cukru muscovado
- 1 jajko
- 200 g płatków owsianych
- 160 g mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- posiekane karmelizowane orzechy
- szczypta soli
Karmelizowane orzechy:
W garnku o grubym dnie umieszczam
cukier oraz wodę, mieszam. Ustawiam garnek na kuchence i gotuję na
średnim płomieniu do czasu aż syrop powstały z rozpuszczonego
cukru zacznie przybierać złoty kolor. (UWAGA WAŻNE: w trakcie
gotowania nie mieszam karmelu, jedynie poruszam delikatnie garnkiem
na boki). Kiedy karmel osiągnie ładny, jasny złoty kolor
natychmiast zdejmuje garnek z kuchenki i dodaję orzechy, dokładnie
mieszam. Szybko wykładam karmelizowane orzechy na blachę do
pieczenia posmarowaną oliwą, dociskam łyżką aby orzechy
utworzyły jedną warstwę (dzięki temu łatwiej będzie je
posiekać). Odstawiam je na kilkanaście minut do zastygnięcia,
następnie dokładnie siekam.
Ciasteczka:
W dużej misce mieszam mąkę, płatki
owsiane, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól.
Masło ucieram z cukrem na jasną i
puszystą masę, dodaję jajko, miksuję. Następnie dodaje
wymieszane suche składniki oraz posiekane orzechy, miksuję.
Z powstałego ciasta formuję kulki
wielkości orzecha laskowego, układam je w sporych odstępach na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczam.
Piekę w temp. 180 st ok 15-18 min.
Upieczone ciasteczka studzę przez kilka min na blaszce, następnie
przekładam je na kratkę kuchenną.
Smacznego