Nie zawsze miewam ochotę na
porządny, ciepły, sycący obiad. W takich momentach najczęściej
sięgam po coś w tym stylu. Na zimno, zdrowo, smacznie i
umiarkowanie w kwestii sycenia.
Polecam wszystkim, na przekąskę,
jako posiłek do pracy lub tak jak u mnie na lekki obiad w dni
'niejadka':)
Farfalle con noci e gorgonzola*:
- 250 g makaronu Farfalle, ugotowanego al dente, przelanego dużą ilością zimnej wody, porządnie odcedzonego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 125 g Gorgonzoli, pokrojonej w 1 cm kostkę
- 50 g orzechów włoskich (u mnie pekanów)
- 100 g rukoli
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól, pieprz
W misce umieszczam gorgonzolę, rukolę
i orzechy. Dodaje oliwę z oliwek i ocet, mieszam, doprawiam do smaku
sola i pieprzem. Następnie dodaje makaron, delikatnie mieszam, jeśli
potrzeba doprawiam. Gotową sałatkę odstawiam na ok 5 min, aby
smaki się lekko przegryzły lub przykrywam folią spożywczą i
wstawiam do lodówki (na max 48 h.). Podaje zawsze w temp pokojowej.
Smacznego
* Przepis pochodzi z książki Gino
D'Acampo pt. 'Gino's pasta'.
podoba mi się taki makaronik
OdpowiedzUsuńCiekawa sałatka. Rzeczywiście idealna jako pracowe drugie śniadanie.
OdpowiedzUsuń