Grissini to rodzaj włoskiego pieczywa będący idealnym dodatkiem do zup. Znakomicie nadają się też do maczania w rozmaitych sosach, dipach, serkach albo po prostu do chrupania bez dodatków. Często obok dodatków do maczania podaję do nich cienko pokrojoną szynkę i ser, które można nawijać na chlebowe paluszki. Grissini idealnie nadają się jako przekąska na domowych imprezach, np. na imprezie sylwestrowej.
Grissini:
- 175 g mąki chlebowej
- 100 ml wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki cukru
Mąkę mieszam z solą, cukrem, drożdżami i wodą wymieszaną z oliwą z oliwek. Wyrabiam gładkie, elastyczne ciasto. Przekładam je do miski oprószonej mąką, przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto odpocznie i lekko się napuszy dzielę je na 18-20 równych części i wałkuję między dłońmi na długie wałki o średnicy 1 cm. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję oliwa z oliwy i piekę ok 10-12 min w 200°C
.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.