Zawsze po świętach przychodzi taki dzień, w którym mam ochotę na coś zupełnie innego niż wykwintne, tradycyjne świąteczne przysmaki. W takiej sytuacji najlepiej sprawdza się pizza, na którą kładę to na co tylko mam ochotę. Swoją pizzę robię na niezawodnym cieście z przepisu Jamie'go Oliver'a i prawie zawsze dodaję duszone pieczarki, sekretny składnik najpyszniejszej na świecie, pizzy domowej mojej babci.
Pizza domowa:
Ciasto na pizzę Jamie'go Oliver'a:
- 250 g maki chlebowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1.5 łyżeczki drożdży instant
- 1/4 łyżeczki cukru
- 1 łyżka oliwy
- 163 ml letniej wody
Sos pomidorowy:
- 2/3 puszki siekanych pomidorów
- 1 ząbek czosnku obranego i pokrojonego na cienkie plasterki
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Dodatki*:
- 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki i uduszonych na łyżeczce masła
- 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w paseczki
- kilka plasterków gotowanej szynki pociętej na paseczki
- 200 g sera żółtego startego na dużym oczku
- 15 czarnych oliwek
- pieprz, suszone oregano/mieszanka ziół
Ciasto:
Mąkę przesiewam na stolnicę, mieszam z solą i robię w niej wgłębienie. Wodę mieszam z cukrem, oliwą i drożdżami, zostawiam na 15 min w ciepłym miejscu. Po tym czasie dodaję wodę do mąki i mieszam za pomocą widelca aż składniki dobrze się połączą. Wyrabiam ciasto około 10 minut do momentu kiedy staje się gładkie, sprężyste i miękkie. Wyrobione ciasto formuję w kulę i przekładam do wysypanej mąką miski, przykrywam i odstawiam na 1 h, aby podwoiło objętość.
Sos:
Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję czosnek, mieszam i smażę do momentu, w którym zaczyna się rumienić. Dodaję pomidory i bazylię, doprawiam sola i pieprzem, doprowadzam do wrzenia. Kiedy to nastąpi zdejmuję patelnie z ognia i przecieram sos przez sito. Wlewam z powrotem na patelnię i gotuję ok 5 min do momentu uzyskania konsystencji, którą da się rozprowadzić na spodzie pizzy.
Kiedy ciasto jest już wyrośnięte, wyjmuję je na stolnice posypaną mąką i wyrabiam kilka minut aby pozbyć się z niego nadmiaru powietrza. Wałkuję ciasto na wymiar blachy, której będę używała**
Przygotowany spód pizzy smaruję sosem pomidorowym i układam na nim dodatki w kolejności: pieczarki, szynka, papryka, ser, oliwki.
Przyprawiam odrobiną pieprzu i oregano/mieszanką ziół.
Piekę ok 20-25 min w 220°C .
Smacznego
*Dodatki są tylko moją propozycją.
** Zazwyczaj używam prostokątnej blachy o wymiarach 25x33 cm albo okrągłej o średnicy 30 cm.
ja pizzę piekę w piekarniku nastawionym na max (250`C) i jeszcze po włożeniu włączam termoobieg. Gotowa w 4 minuty.
OdpowiedzUsuńOryginalna jest pieczona w temp >400`C, więc staram się przynajmniej częściowo odtworzyć warunki.