środa, 15 grudnia 2010

Mini pierniczki tradycyjne

Mini pierniczki na jeden kęs. W smaku bardzo tradycyjne, podobne trochę do ciasteczek korzennych. Jak dla mnie najlepsze, mocno aromatyczne, odrobinkę pikantne dzięki melasie.
Pierniczki z tego przepisu można również przyozdobić lukrem i zawiesić na choince.


Pierniczki:
  • 420 g mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 110 g jasnego drobnego cukru brązowego
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 jajko
  • 5 łyżek masła
  • 5 łyżek miodu
  • 2 łyżki melasy*
Mąkę przesiewam razem z sodą, mieszam z cukrem i przyprawą korzenna. Dodaję masło, ucieram je z mąką między palcami. Na koniec dodaję roztrzepane jajko, miód, melasę i wyrabiam ciasto**.
Wałkuję je na grubość ok 4 mm ,wykrawam ciasteczka, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok 10 min. w 180°C. Po upieczeniu studzę na kratce kuchennej.
Smacznego

* Melasę można pominąć i użyć tylko miodu (dodaję wtedy 7 łyżek miodu).
** Jeżeli ciasto jest zbyt sypkie dodaję odrobinę wody albo mleka.

1 komentarz:

  1. Kasiu ile pierniczków mniej więcej wychodzi z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...