Bardzo lubię zimową aurę, kiedy mróz szczypie w nos, a na policzki występują rumieńce. Moim zdaniem zima jest najpiękniejszą porą roku. Uwielbiam długie spacery ulicami pokrytymi białym puchem , jednak po każdej takiej wyprawie potrzebuje czegoś na rozgrzanie, tu idealnie sprawdza się błyskawiczna pomidorowa z odrobiną tabasco.
Rozgrzewająca zupa pomidorowa
1.5 litra bulionu warzywnego
2 średniej wielkości marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
1 cebula pokrojona w kostkę
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
tabasco
1/2 łyżeczki sproszkowanego chili
szczypta cynamonu
1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
W garnku rozgrzewam oliwę (na średnim ogniu), wrzucam cebulę i marchewkę, smażę ok 5 min, mieszając od czasu do czasu (warzywa mogą się zarumienić). Dolewam bulion, doprowadzam do wrzenia, gotuję ok 8 min. Po tym czasie dodaję cały koncentrat (ok 5 łyżek), dokładnie mieszam i gotuję jeszcze ok 8 min. Na koniec dodaję szczyptę cynamonu, chili, kilka kropel tabasco, doprawiam solą i pieprzem.
Zupę podaję z makaronem, odrobiną śmietany do zup i sosów i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.