czwartek, 22 listopada 2012

Babeczki cytrynowe

Mój maż lubi zabierać domowe wypieki do pracy, a ja lubię mu je dawać. Niestety czasami nie chce mi się robić nic wymyślnego, czasami w ogóle nie chce mi się robić nic. Wtedy moim zbawieniem są takie przepisy jak ten, szybki, łatwy i o bardzo smacznym efekcie.
Babeczki cytrynowe z tego przepisu poza tym, że są ekstremalnie proste w przygotowaniu są również smaczne, mięciutkie, wilgotne i idealnie wyważone jeśli chodzi o kwaśność i słodycz.

Babeczki cytrynowe (10-12 szt)*:
  • 1 szklanka mąki
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • 60 g masła, miękkiego
  • 2 jajka
  • 6 łyżek maślanki
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • skórka otarta z 2 cytryn

Mękę mieszam z proszkiem do pieczenia i solą.
W dużej misce ucieram na białą i puszystą masę masło z cukrem. Dodaję jajka, dokładnie miksuję. Następnie do masy maślanej dodaję na przemian mąkę i maślankę. Na sam koniec wlewam sok z cytryny oraz wrzucam skórkę, dokładnie mieszam.
Formy do muffinek wykładam papilotkami. Nakładam do nich ciasto, aż po brzegi papilotek.
Piekę w 180 st ok 15-18 min. Upieczone babeczki studzę na kratce kuchennej.

Smacznego

* Przepis pochodzi stąd.

4 komentarze:

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...