środa, 28 września 2011

Czekoladowe ciasto (tort) z Maltesers'ami

Jestem wielkim fanem Maltesers'ów dlatego też nie zastanawiałam się długo nad przepisem na mój urodzinowy tort.
Jest bardzo słodki, trochę ciężki przez dodatek Horlicks'a, ale zdecydowanie przepyszny. Groszki ukryte w kremie były dużą niespodzianką dla wszystkich, który mieli okazję spróbować tortu.
Zdecydowanie polecam dla miłośników czekoladowych słodkości:)

Czekoladowe ciasto (tort) z Maltesers'ami*:
Biszkopt:
  • 175 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 175 ml mleka
  • 150 g masła**
  • 2 łyżki napoju słodowego Horlicks(proszku)
  • 150 g jasnego brązowego cukru
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
Krem***:
  • 125 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 250 g cukru pudru, przesianego
  • 1 łyżeczka kakao, przesianego
  • 45 g Horlicks'a
  • 2 łyżki wrzącej wody
  • 2 x 37 g opakowania groszków Maltesers

Ciasto:
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiewam do miseczki.
Mleko, masło i Horlicks umieszczam w garnuszku, podgrzewam na średnim płomieniu do momentu aż masło się rozpuści (nie dopuszczam do zagotowania).
Jajka ubijam z cukrami na puszystą białą masę. Następnie dodaję gorące mleko, dokładnie mieszam. Na końcu wsypuję mąkę wymieszaną z sypkimi produktami, miksuję do uzyskania gładkiej masy.
Ciasto wlewam do tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w 170 ok 40 min, do tzw suchego patyczka.
Upieczone ciasto studzę na kratce kuchennej, przekrawam na 2 blaty.
Krem:
Masło ucieram na puszystą masę, dodaję cukier puder, kakao i Horlicks', dalej ucieram. Na koniec dodaję wrzącą wodę, dokładnie mieszam. Gotowy krem dzielę na dwie równe porcje****.
Pierwszy blat ciasta układam na paterze, smaruję połową kremu, przykrywam drugim blatem i dekoruję pozostałym kremem. Na koniec ozdabiam groszkami Maltesers.

Smacznego

*Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson pt „Feast”
** W oryginalnym przepisie w książce jest 15 g masła (prawdopodobnie nastąpił błąd w druku).
*** Do mojego tortu zrobiłam podwójną ilość kremu z 250 g masła.
**** Podczas robienia mojego torty podzieliłam krem na pół, do jednej połowy wyspałam 135 g groszków Maltersers w całości, wymieszałam. Tę połowę kremu umieściłam między blatami ciasta, drugą połową (bez groszków) udekorowałam tort z wierzchu.

3 komentarze:

  1. Fajnie wygląda:) Ciekawa jestem, jak smakuje (oprócz tego, że jest na pewno smaczny;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam maltizersy i z kupnem ich nie mam problemu, natomiast ten horlix jest chyba normalnie w sklepach niedostępny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tyna tort jest megaśnie słodki (ja osobiście lubię bardzo słodkie rzeczy:P), trochę ciężki jak chyba każde ciasto czekoladowe. Krem jest gumiasty, ma konsystencję białej części batona MilkyWay, czyli bardzo przyjemną:)

    Jadzia Horlicks nie jest dostępny w polskich sklepach, ale możesz go kupić w sieci sklepów Kuchnie Świata, na allegro albo w sklepach internetowych.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...