środa, 19 września 2012

Farfalle con noci e gorgonzola

...czyli sałatka makaronowa z orzechami włoskimi (u mnie z pekanami) i gorgonzolą.
Nie zawsze miewam ochotę na porządny, ciepły, sycący obiad. W takich momentach najczęściej sięgam po coś w tym stylu. Na zimno, zdrowo, smacznie i umiarkowanie w kwestii sycenia.
Polecam wszystkim, na przekąskę, jako posiłek do pracy lub tak jak u mnie na lekki obiad w dni 'niejadka':)

Farfalle con noci e gorgonzola*:
  • 250 g makaronu Farfalle, ugotowanego al dente, przelanego dużą ilością zimnej wody, porządnie odcedzonego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 125 g Gorgonzoli, pokrojonej w 1 cm kostkę
  • 50 g orzechów włoskich (u mnie pekanów)
  • 100 g rukoli
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól, pieprz

W misce umieszczam gorgonzolę, rukolę i orzechy. Dodaje oliwę z oliwek i ocet, mieszam, doprawiam do smaku sola i pieprzem. Następnie dodaje makaron, delikatnie mieszam, jeśli potrzeba doprawiam. Gotową sałatkę odstawiam na ok 5 min, aby smaki się lekko przegryzły lub przykrywam folią spożywczą i wstawiam do lodówki (na max 48 h.). Podaje zawsze w temp pokojowej.

Smacznego

* Przepis pochodzi z książki Gino D'Acampo pt. 'Gino's pasta'.

2 komentarze:

  1. podoba mi się taki makaronik

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa sałatka. Rzeczywiście idealna jako pracowe drugie śniadanie.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...