poniedziałek, 24 września 2012

Bezy toffi

Na deszczowe dni, które właśnie nastały...
Słodkie pocieszenie:)
Puchate bezy, nadziane bitą śmietaną, polane sosem toffi i oprószone prażonymi orzeszkami.
Niebo dla podniebienia, słodka radość w szary dzień.

Bezy toffi:
  • 15 g masła
  • 75 g golden syrup
  • 25 g jasnego cukru trzcinowego
  • 60 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki likieru orzechowego Frangelico

  • 8-10 dużych bez
  • 600 ml śmietany kremówki
  • ½ szklanki mielonych prażonych orzechów laskowych

W garnku, na małym płomieniu, rozpuszczam masło z golden syrup'em i cukrem trzcinowym. Delikatnie poruszając garnkiem (nie mieszając łyżką) mieszam powstałą masę, doprowadzam do wrzenia i gotuję ok 2 min. Po tym czasie zdejmuje garnek z kuchenki, dodaję śmietankę i likier dokładnie wszystko mieszam. Gotowy sos pozostawiam do ostygnięcia.

Kremówkę ubijam do czasu aż stanie się gęsta i puszysta, ale nie sztywna.

Każdą beze delikatnie przełamuję robiąc w niej otwór, który następnie wypełniam bitą śmietaną. Wierzch każdej bezy polewam sosem i posypuję orzeszkami.

Podaję natychmiast.

Smacznego

*Inspiracja i przepis na sos toffi pochodzi z książki Nigelli Lawson pt. 'Kuchnia'.

7 komentarzy:

  1. Omnomnom, "odrobina" słodyczy zawsze dobrze zrobi :) Cudownie się prezentuje ten deser :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam bezy! Będę musiała wypróbować przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. beza sama w sobie nie robi na mnie wrażenia, za to ubrana owocami, śmietaną czy właśnie toffi, to już co innego. wspaniały deser :) ciekawe jaka ma zawartość cukru w cukrze ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ta smakowa kompozycja jest po prostu zniewalająca.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zachwycająca :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...