środa, 10 kwietnia 2013

Szwedzkie ciasteczka żytnie

Ciasteczka cą dobre na wszystko...
A cała miska zdrowych, żytnich ciasteczek to już w ogóle cała masa dobroci, radości i ukojenia.
Lekko słodkie, popijane ciepłym mlekiem wyleczą z wszystkich zmartwień, nastroją pozytywnie i dadzą siły na chwil kilka.

Szwedzkie ciasteczka żytnie (ok 60 szt)*:
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej lub mąki orkiszowej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ szklanki kremowego serka typy Philadelphia
  • ½ szklanki miękkiego masła
  • ½ szklanki brązowego cukru

  • 1 jajko, rozmącone z odrobiną wody
  • cukier demerara do posypania ciasteczek

W misce mieszam obie maki i sól.
I drugiej misce umieszczam ser, masło i cukier, miksuję całość mikserem do czasu uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie dodaję mąki, miksuję do czasu całkowitego połączenia się składników.
Gotowe ciasto zagniatam w kule, owijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na ok 1 h.
Schłodzone ciasto wałkuję na blacie oprószonym mąką na grubość ok 3-4 mm. Przy pomocy wycinaczki do ciastek (o średnicy ok 5 cm) wycinam z rozwałkowanego ciasta ciasteczka, przekładam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Każde ciasteczko smaruję rozmąconym jajkiem i posypuję odrobiną cukru.
Piekę w 180 st ok 7-9 min do czasu aż brzegi ciastek zaczną się lekko rumienić. Upieczone ciasteczka studzę na kratce kuchennej.

Smacznego

* Przepis lekko zmieniłam i dostosowałam do swoich potrzeb i upodobań. Oryginalny pochodzi stąd.

6 komentarzy:

  1. Właśnie teraz potrzeba mi takich ciasteczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do popołudniowej kawy lub szklanki zimnego mleka- idealne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam.Chcę upiec te ciasteczka ,ale nie wiem co to jest serek filadelfia. Proszę o pomoc, czym można go zastąpić.
    Pozdrawiam.

    Maja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Filadelfie mozna zastapic serkiem do kanapek np turek. Filadelfia to smietankowy serek kanapkowy.

      Usuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...