Kolejnym urokiem własnej działki hodowlanej są świeże, dojrzewające w słońcu słodkie pomidory w dużych ilościach.
Od kiedy mieszkam za granicą, co roku przeżywam kryzys związany z ich brakiem. Na szczęście czasem dostaję kilka w paczce abym mogła się pocieszyć.
W tym roku mam to szczęście, że w okresie pomidorowym przebywam w domu więc mogę się ich najeść do woli.
Najlepsze są oczywiście gryzione jak jabłko, ale ostatnio mam słabość do pomidorów na ciepło, takich jak w tym przepisie.
Kolorowy makaron ze świeżymi pomidorami:
- 400 g kolorowego makaronu
- 500 g pomidorów, sparzonych, obranych ze skórki, pozbawionych gniazd i pokrojonych w kostkę
- 2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
- duży pęczek świeżej bazylii, posiekany
- 100 g startego parmezanu
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Makaron przygotowuję wg przepisu na opakowaniu, odcedzam, nie przelewam zimną wodą.
W dużym garnku rozgrzewam ok 6 łyżek oliwy, dodaję czosnek i bazylię, smażę do czasu aż czosnek zaczyna brązowieć. Dodaję pokrojone pomidory, zwiększam płomień i smażę je ok 1 min. następnie dodaję ugotowany makaron i 50g parmezanu, dokładnie mieszam. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Makaron podaję posypany resztą parmezanu, świeżo mielonym pieprzem i posiekaną bazylią.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.