środa, 3 sierpnia 2011

Kabaczek faszerowany mięsem mielony, ryżem i warzywami

Szybki, smaczny i pożywny obiad, idealny na letnie dni. Zawiera wszystko co najlepsze aby mieć siłę i energię: białko w mięsie, witaminy w sezonowych warzywach i małą porcję węglowodanów w postaci ryżu.
Niebanalny, nieco inny i smakujący wszystkim niezależnie od wieku (sprawdzone i udowodnione). Nadaje się do odgrzania, można go też zjeść na zimno.

Kabaczek faszerowany mięsem mielony, ryżem i warzywami:
  • 3 małe lub 2 duże kabaczki, rozkrojone na pół, pozbawione nasion
  • 250 g mięsa mielonego
  • 100 g ryżu, ugotowanego wg przepisu na opakowaniu, odcedzonego
  • ½ czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę i podsmażonej
  • 5 średniej wielkości pieczarek, pokrojonych w kostkę i podsmażonych
  • 1 mała cebula, pokrojona w kostkę i podsmażona
  • 1 jajko, rozmącone
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 50 g sera żółtego, startego na tarce o dużym oczku
  • sól, pieprz

Mięso mieszam z ryżem, podsmażoną papryką, pieczarkami i cebulą. Dodaję je jajko i bułkę tartą, doprawiam do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszam.
Tak przygotowany farsz rozkładam do wcześniej przygotowanych połówek kabaczków i dokładnie dociskam. Kabaczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypuję je odrobiną startego sera i świeżo zmielonym pieprzem. Piekę ok 40 min w 200.

Smacznego 

4 komentarze:

  1. Droga blogerko,

    Właśnie odkryliśmy Twój blog, który bardzo nam się spodobał. Chcielibyśmy zaproponować Ci możliwość publikacji wpisów z Twojego blogu na naszym portalu dla kobiet toteż prosimy o kontakt e-mailowy, żebyśmy mogli przesłać Ci szczegóły naszej oferty.

    Z góry dziękuję,

    Justyna,
    Redakcja Ladiva.pl
    jdomieniecka@kankan-group.com
    http://www.ladiva.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Próbowałem! Bardzo smaczne! Robiąc kolejny raz - zapiekałem kabaczka w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. 10 min. przed końcem zapiekania posypałem serem i polałem ketchupem.Wówczas po roztopieniu ser nie jest tak wysmażony - Kabaczek jest smaczniejszy i łatwiejszy do porcjowania!
    ceef

    OdpowiedzUsuń
  3. Ceef ciesze się, że Ci smakowało:) Chętnie przyrządzę ten przepis jeszcze raz stosując Twoje wskazówki. Mój mąż zapewne będzie zachwycony wersja z ketchupem;P

    OdpowiedzUsuń
  4. Kabaczek tak przyrzadzony staje sie czesto hitem domowego menu. Ja go zawsze obieram ze skory (potrafi byc twarda) i lekko sole; ser dodaje tez pod koniec pieczenia. Kto ma jakies grzadki, to kabaczek i cukinie latwo jest uprawiac, wiec polecam.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...