Szybki, smaczny i pożywny obiad, idealny na letnie dni. Zawiera wszystko co najlepsze aby mieć siłę i energię: białko w mięsie, witaminy w sezonowych warzywach i małą porcję węglowodanów w postaci ryżu.
Niebanalny, nieco inny i smakujący wszystkim niezależnie od wieku (sprawdzone i udowodnione). Nadaje się do odgrzania, można go też zjeść na zimno.
Kabaczek faszerowany mięsem mielony, ryżem i warzywami:
- 3 małe lub 2 duże kabaczki, rozkrojone na pół, pozbawione nasion
- 250 g mięsa mielonego
- 100 g ryżu, ugotowanego wg przepisu na opakowaniu, odcedzonego
- ½ czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę i podsmażonej
- 5 średniej wielkości pieczarek, pokrojonych w kostkę i podsmażonych
- 1 mała cebula, pokrojona w kostkę i podsmażona
- 1 jajko, rozmącone
- 1 łyżka bułki tartej
- 50 g sera żółtego, startego na tarce o dużym oczku
- sól, pieprz
Mięso mieszam z ryżem, podsmażoną papryką, pieczarkami i cebulą. Dodaję je jajko i bułkę tartą, doprawiam do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszam.
Tak przygotowany farsz rozkładam do wcześniej przygotowanych połówek kabaczków i dokładnie dociskam. Kabaczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypuję je odrobiną startego sera i świeżo zmielonym pieprzem. Piekę ok 40 min w 200.
Smacznego
Próbowałem! Bardzo smaczne! Robiąc kolejny raz - zapiekałem kabaczka w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. 10 min. przed końcem zapiekania posypałem serem i polałem ketchupem.Wówczas po roztopieniu ser nie jest tak wysmażony - Kabaczek jest smaczniejszy i łatwiejszy do porcjowania!
OdpowiedzUsuńceef
Ceef ciesze się, że Ci smakowało:) Chętnie przyrządzę ten przepis jeszcze raz stosując Twoje wskazówki. Mój mąż zapewne będzie zachwycony wersja z ketchupem;P
OdpowiedzUsuńKabaczek tak przyrzadzony staje sie czesto hitem domowego menu. Ja go zawsze obieram ze skory (potrafi byc twarda) i lekko sole; ser dodaje tez pod koniec pieczenia. Kto ma jakies grzadki, to kabaczek i cukinie latwo jest uprawiac, wiec polecam.
OdpowiedzUsuń