poniedziałek, 15 sierpnia 2011

Tort cytrynowy


Moja Mama bardzo lubi kwaśne smakołyki. W lodziarni zawsze wybiera tylko takie smaki lodów. Chętniej sięga po kwaśne niż słodkie owoce.
Z myślą o niej i dla niej zrobiłam więc tort cytrynowy.
Wybór tego smaku był strzałem w 10! Wszyscy, który mieli okazję go spróbować sięgali po dokładkę, a mama była zachwycona:)

Tort cytrynowy:
  • 3 blaty biszkoptowe
Krem:
  • 2 szklanki mleka
  • ¾ szklanki soku z cytryny
  • skórka otarta z 3 cytryn
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 i ¼ szklanki cukru
  • 370 g miękkiego masła
Nasączenie blatów
  • sok z jednej cytryny
  • ¾ szklanki wody
  • ¼ szklanki wódki
  • 2 czubate łyżki cukru

Krem:
W garnku zagotowuję 1 szklankę mleka z cukrem.
Drugą szklankę mleka mieszam z mąką, jajkami i skórką z cytryny, dokładnie miksuję. Wlewam mieszaninę do gotującego się mleka z cukrem, doprowadzam do wrzenia, gotuję do zgęstnienia, cały czas miksując. Gotową masę budyniową studzę,
Do zimnej masy budyniowej, ciągle miksując, dodaje sok z cytryny.
Masło ubijam na puszystą masę, stopniowo dodaje masę budyniową
Nasączenie blatów:
Do miski wlewam sok z cytryny, wodę, wódkę, dodaję cukier i mieszam do całkowitego rozpuszczenia.
Tort:
Z kremu odejmuję ok 4-5 łyżek kremu do dekoracji
Blat biszkoptowy układam na paterze, nasączam go 1/3 mieszanki do nasączenia blatów. Na blat wykładam połowę pozostałego kremu, rozsmarowuję nie dociągając kremu do brzegów blatu biszkoptowego. Na krem układam drugi blat i lekko dociskam. Nasączam, wykładam krem, blat (dociskam), nasączam.
Tort dekoruje odłożonym kremem i elementami zaplanowanej dekoracji.
Przed podaniem chłodzę w lodówce ok 2 h.

Smacznego

*Przepis pochodzi stąd.

2 komentarze:

  1. Taki tort musi być pyszny, bo pomimo, że masa jest ciężka i maślana (taki kontrast dla lekkiego biszkoptu) to jest w nim dużo orzeźwiającej cytryny, która całkiem niweluje ewentualną mdłość masy. Nie dziwię się, że znikał ekspresowo i wszystkim smakował!

    OdpowiedzUsuń
  2. Masa mimo, że jest maślana nie jest sprawia wrażenia mocno ciężkiej. A przepis naprawdę wart wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...