piątek, 7 września 2012

Tiramisu z białą czekoladą

Tiramisu albo się lubi albo i nie:) Ja należę zdecydowanie do tych którzy uwielbiają, a wręcz kochają, zwłaszcza te z białą czekoladą. Jest nieco inne od tradycyjnego, bogatsze w smaku, ale nie przytłaczające. Dzięki dodatkowi owoców jest świeże i zachęcające, nie nudzi się tak łatwo.

Tiramisu z białą czekoladą*:
  • 200 g cukru
  • 2 caffe ristretti (mała mocna kawa espresso)
  • 400 ml wody
  • 200 g podłużnych biszkoptów
  • 3 jajka
  • 150 g serka mascarpone
  • 110 g białej czekolady
  • 240 g malin

W garnuszku na małym ogniu podgrzewam wodę z kawą i 100 g cukru, mieszam do czasu aż cukier się rozpuści, nie dopuszczam do zagotowania. Gotową zalewę do moczenia biszkoptów studzę.
Kiedy zalewa jest już zimna namaczam w niej delikatnie część biszkoptów i układam na dnie naczynia.
Mikserem ubijam na białą i puszystą masę jajka, mascarpone i pozostały cukier. Dodaję czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną.
Połowę gotowego kremu rozsmarowuję na biszkoptach, na nim układam owoce. Następnie robię drugą warstwę deseru z biszkoptów, kremu i owoców.
Gotowy deser wstawiam na godzinę do lodówki, następnie podaję.

Smacznego

* Przepis pochodzi z książki Cristiny Bottari pt. 'Mamma Mia – prawdziwa włoska kuchnia'.

3 komentarze:

  1. lubię, choć nie uwielbiam. ale wersja biała brzmi bardzo kusząco.

    OdpowiedzUsuń
  2. To już wiem co jutro na deser :).
    Bosko wygląda, a pewnie jeszcze lepiej smakuje!
    Świetny przepis.

    Monika W.

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam! na pewno się skuszę, gdyż biała czekolada i ma,liny to zdecydowanie coś dla mnie:D pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...