wtorek, 6 listopada 2012

Linguine z delikatnym sosem z pora i kurczaka

Bardzo proste danie, które tak naprawdę można wykonać już tylko z czterech podstawowych składników, którymi są kurczak, por, śmietanka i makaron. Cała reszta to jedynie miłe dodatki poprawiające i tak dobry już smak.
Syty posiłek do przyrządzenia, w krótką chwilę. Jego smak powinien zadowolić wszystkich, jest naturalnie delikatny, nie nachalny, idealny również dla dzieci.

Linguine z delikatnym sosem z pora i kurczaka (4 porcje):
  • 1 duża cebula, obrana, posiekana w piórka
  • 200 g pora (tylko białych części), pokrojonych w cienkie plasterki
  • 400 g piersi z kurczaka, pokrojonych w kostkę
  • 60 g blanszowanych migdałów, posiekanych
  • 2-3 łyżki mąki
  • 350 ml bulionu z kurczaka
  • 100 ml śmietany kremówki
  • sól, pieprz

  • 350-400 g linguine

Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewam 4 łyżki oleju, dodaję cebulę i pora, smażę ok 5-8 min, aż warzywa staną się miękkie. Następnie dodaję migdały i kurczaka obtoczonego w mące, smażę ok 5 min, mieszając co chwilę. Dodaję bulion, mieszam, doprowadzam do wrzenia, gotuję na średnim płomieniu ok 10-15 min, do czasu aż zredukuje się ok 1/3 bulionu. Na koniec dodaję śmietankę, dokładnie mieszam, doprowadzam całość do wrzenia, zdejmuję z kuchenki. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Makaron gotuję al dente, odcedzam na sicie (NIE przelewam zimną wodą).
Podaję polany sosem.

Smacznego

4 komentarze:

  1. Świetne danie! Uwielbiam ten kremowy sos w połączeniu z kurczakiem... Chyba będę musiała sobie niebawem zrobić takie spaghetti :)

    OdpowiedzUsuń
  2. arya: blanszowane migdały tzn.potraktowane wrzątkiem aby usunąć skórkę? dobrze główkuje czy nie?:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste, to fakt, ale czasem w prostocie tkwi sila!

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...