Jabłka i cynamon, jesienne
przysmaki i aromaty, po które często sięgamy. Nie ma takiej
jesieni która mogłaby się obejść bez wypieku z właśnie tymi
dwoma składnikami.
Rolada z dużą ilością
nadzienia i niewielką ciasta, taka jaką lubię ja i Mąż. Nie
przebije oczywiście najlepszej pod słońcem szarlotki mojej babci,
ale jest również pyszna.
Krucho drożdżowa rolada z
jabłkami:
Ciasto:
- 330 g mąki
- 25 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka drożdży suszonych
- 80 g masła
- 1 jajko
- 3 łyżki śmietany
Nadzienie:
- 1 kg kwaśnych jabłek, obranych, pozbawionych gniazd nasiennych,
- 3 łyżki masła
- 3-4 łyżki bułki tartej
- 6-8 łyżek cukru demerara
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
Ciasto
W misce mieszam mąkę, cukier, sól i
drożdże, dodaje masło, ucieram między palcami do czasu otrzymania
kruszonki. Jajko mieszam ze śmietaną, dodaję do mąki, zagniatam
ciasto. Przykrywam lnianą ściereczką, zostawiam w ciepłym miejscu
na czas przyrządzenia nadzienia.
Nadzienie:
Jabłka kroję na ćwiartki, które z
kolei kroję w poprzek na plasterki. Pokrojone jabłka przekładam do
dużej miski, skrapiam sokiem z cytryny.
Na patelni prażę na złoty kolor
bułkę tartą, następnie dodaję masło, mieszam do czasu aż
całkowicie się rozpuści.
Podsmażoną bułkę dodaje do jabłek,
razem z nią cukier i cynamon, dokładnie mieszam.
Ciasto wałkuję na prostokąt o
wymiarach 45-50x30 cm. Wzdłuż jednego z dłuższych boków wykładam
nadzienie (pozostawiając odstępy od brzegów), zwijam roladę. Boki
ciasta zawijam pod spód.
Zwiniętą roladę przekładam na
blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smaruję ją jajkiem
rozmąconym z 2 łyżkami mleka. Piekę w 180 st ok 40-45 min, aż
stanie się złociście rumiana.
Podaję na ciepło lub na zimno z
odrobiną śmietany kremówki.
Smacznego
I tak duzo jablek w srodku... Wyglada przepysznie!
OdpowiedzUsuńmmm... wygląda przepysznie! :) i jak z dużą ilością nadzienia to ja biorę! :)
OdpowiedzUsuń