Syty posiłek do przyrządzenia,
w krótką chwilę. Jego smak powinien zadowolić wszystkich, jest
naturalnie delikatny, nie nachalny, idealny również dla dzieci.
Linguine z delikatnym sosem z pora i
kurczaka (4 porcje):
- 1 duża cebula, obrana, posiekana w piórka
 - 200 g pora (tylko białych części), pokrojonych w cienkie plasterki
 - 400 g piersi z kurczaka, pokrojonych w kostkę
 - 60 g blanszowanych migdałów, posiekanych
 - 2-3 łyżki mąki
 - 350 ml bulionu z kurczaka
 - 100 ml śmietany kremówki
 - sól, pieprz
 
- 350-400 g linguine
 
Na dużej i głębokiej patelni
rozgrzewam 4 łyżki oleju, dodaję cebulę i pora, smażę ok 5-8
min, aż warzywa staną się miękkie. Następnie dodaję migdały i
kurczaka obtoczonego w mące, smażę  ok 5 min, mieszając co
chwilę. Dodaję bulion, mieszam, doprowadzam do wrzenia, gotuję na średnim płomieniu ok
10-15 min, do czasu aż zredukuje się ok 1/3 bulionu. Na koniec
dodaję śmietankę, dokładnie mieszam, doprowadzam całość do
wrzenia, zdejmuję z kuchenki. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Makaron gotuję al dente, odcedzam na
sicie (NIE przelewam zimną wodą). 
Podaję polany sosem.
Smacznego
Świetne danie! Uwielbiam ten kremowy sos w połączeniu z kurczakiem... Chyba będę musiała sobie niebawem zrobić takie spaghetti :)
OdpowiedzUsuńarya: blanszowane migdały tzn.potraktowane wrzątkiem aby usunąć skórkę? dobrze główkuje czy nie?:)
OdpowiedzUsuńProste, to fakt, ale czasem w prostocie tkwi sila!
OdpowiedzUsuńBardzo dobrze:)
OdpowiedzUsuń