wtorek, 2 kwietnia 2013

Sernik kajmakowy

Święta, święta, a po świętach pozostały najedzone brzuchy i ostatni kawałek sernika. Sernika, który zachwycił wszystkich kombinacją smaków, połączeniem słonego i słodkiego, karmelowym kolorem, niezwykłą delikatnością i tym, że rozpływa się w ustach.
Genialny przepis na rewelacyjny sernik, z którego powtórka już wkrótce:)

Sernik kajmakowy*:
Spód:
  • 50 g solonych orzeszków (,np fistaszków)
  • 80 g ciastek kruchych (,np digestive)
  • 30 g masła
  • 1 łyżka cukru

Masa serowa:
  • 50 g masła
  • 100 g cukru
  • 230 g masy kajmakowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 600 g sera białego, trzykrotnie zmielonego
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki

Polewa:
  • 170 g masy kajmakowej
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki masła

  • prażone płatki migdałowe do posypania sernika

Wszystkie składniki na spód sernika umieszczam w misie blendera z ostrzami, miele wszystko razem do czasu uzyskania kruszonki. Wykładam spód tortownicy o śr. 23 cm.
Piekę w 190 st ok 12 min.

W dużej misce ucieram masło z cukrem. Dodaję masę kajmakową i ekstrakt waniliowy, ucieram całość na gładką masę. Następnie dodaję po po jednym jajka i stopniowo ser. Na koniec wsypuję mąkę i dokładnie mieszam.
Gotową masę wlewam na podpieczony skód.
Piekę w 180 st ok 45-50 min. W razie gdyby sernik zbyt mocno się rumienił, po ok 30 min pieczeniach przykrywam do folią aluminiową.
Upieczony sernik, studzę w formie na kratce kuchennej.

W rondelku umieszczam masę kajmakową i mleko, podgrzewam całość, stale mieszając, do czasu aż masa stanie się bardzo płynna. Następnie dodaję masło, mieszam bardzo dokładnie.
Gotową polewą polewam ostudzony sernik, wierzch polewy posypuję prażonymi migdałami.

Smacznego

* Przepis pochodzi stąd.

4 komentarze:

  1. Ten sernik jest boski! Rzadko robie to samo ciasto wiecej niz raz, ale dla tego wspanialego smaku zrobilabym wyjatek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię go! ma bardzo specyficzny smak :]

    OdpowiedzUsuń
  3. Boski jest ten sernik, u Ciebie wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...