wtorek, 19 kwietnia 2011

Mazurek orzechowy

Ostatnio miewam notoryczny brak czasu, do tego często choruję przez co nie mam ani siły, ani ochoty na pichcenie. Najgorszym skutkiem natłoku tych wszystkich zdarzeń są zaniedbania na blogu, które mam zamiar powolutku nadrabiać.
Dziś przepis na mazurek orzechowy, nasz domowy, którego nigdy nie braknie podczas Świąt Wielkanocnych:)

Mazurek orzechowy:

Ciasto:
  • 167 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 jajko, rozmącone
  • 50 g cukru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa orzechowa:
  • 300 g orzechów, grubo posiekanych
  • 120 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki mąki

Ciasto:
Mąkę mieszam z cukrem i proszkiem do pieczenia, ucieram z masłem między palcami. Dodaję śmietanę wymieszaną z jajkiem, zagniatam ciasto. Gotowe ciasto owijam folią i wkładam na ok 15 do lodówki.
Masa orzechowa:
Wszystkie składniki umieszczam w garnku o grubym dnie i smażę na średnim płomieniu ok 5 min, często mieszając.
Schłodzone ciasto wałkuję na prostokąt o wymiarach 20x35 cm. Przekładam go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuwam widelcem. Na ciasto przekładam masę orzechową, równomiernie ją rozprowadzam.
Piekę ok 30 min w 180. Upieczonego mazurka studzę na kratce kuchennej.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...