piątek, 8 kwietnia 2011

Placuszki z kabaczka

Ostatnimi czasy nie układa mi się z moją drugą miłością, kuchnią. Albo nie mam czasu, albo brak mi ochoty na gotowanie. Czasem jednak udaje mi się zmobilizować do zrobienia czegoś szybkiego, ale też bardzo smacznego.
Takim czymś są placuszki z kabaczka, jednego z moich ulubionych warzyw.
Polecam nie tylko tym zabieganym:)

Placuszki z kabaczka:
  • 1 średniej wielkości kabaczek
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

  • olej
  • jogurt naturalny lub serek naturalny do podania

Kabaczka dokładnie myję, odcinam końcówki i ścieram wraz ze skórką na tarce o dużych oczkach. Startego kabaczka sole (ok ½ łyżeczki soli), zostawiam na ok 20 min do momentu w którym kabaczek puści soki. Po tym czasie odciskam kabaczka ba podwójnie złożonej gazie.
W misce roztrzepuję jajko, dodaję mąkę, odciśniętego kabaczka i sok z cytrynu, dokładnie mieszam. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewam olej. Przy pomocy łyżki wykładam i formuję placuszki. Smażę na średnim płomieniu ok 2-3 min z każdej strony. Usmażone placuszki odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podaję z kleksem jogurtu lub serka.

Smacznego

3 komentarze:

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...