Takim czymś są placuszki z kabaczka, jednego z moich ulubionych warzyw.
Polecam nie tylko tym zabieganym:)
Placuszki z kabaczka:
- 1 średniej wielkości kabaczek
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- olej
- jogurt naturalny lub serek naturalny do podania
Kabaczka dokładnie myję, odcinam końcówki i ścieram wraz ze skórką na tarce o dużych oczkach. Startego kabaczka sole (ok ½ łyżeczki soli), zostawiam na ok 20 min do momentu w którym kabaczek puści soki. Po tym czasie odciskam kabaczka ba podwójnie złożonej gazie.
W misce roztrzepuję jajko, dodaję mąkę, odciśniętego kabaczka i sok z cytrynu, dokładnie mieszam. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewam olej. Przy pomocy łyżki wykładam i formuję placuszki. Smażę na średnim płomieniu ok 2-3 min z każdej strony. Usmażone placuszki odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podaję z kleksem jogurtu lub serka.
Smacznego
świetnie zielone!
OdpowiedzUsuńPozytywne:)
OdpowiedzUsuńA nie jest to przypadkiem cukinia?
OdpowiedzUsuńPozdrowienia - izabeli