Przysmak idealny dla mojego Dziadka, który uwielbia ziemniaki, a nie znosi marnotrawienia:)
Ziemniaczane kąski:
- 400 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę
 - 1 jajko, rozmącone
 - 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
 - 1 łyżeczka lubczyku
 - sól, pieprz
 
- olej
 
Ziemniaki mieszam dokładnie z jajkiem. Dodaję skrobię ziemniaczaną i lubczyk, mieszam. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. 
Na patelni rozgrzewam olej. Przy pomocy dwóch łyżeczek formuję niewielkie kotleciki ziemniaczane i od razu układam je na rozgrzanym oleju. Smażę ok 2 min z każdej strony, na złoty kolor. Gotowe kąski odsączam na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.