Po raz kolejny, po placuszkach ryżowych, akcja czyszczenia lodówki z pozostałości z dnia wczorajszego. Idealny zamiennik dla tradycyjnie gotowanych ziemniaczków, jako dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska podana z dipem, np. koperkowym.
Przysmak idealny dla mojego Dziadka, który uwielbia ziemniaki, a nie znosi marnotrawienia:)
Ziemniaczane kąski:
- 400 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę
- 1 jajko, rozmącone
- 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka lubczyku
- sól, pieprz
- olej
Ziemniaki mieszam dokładnie z jajkiem. Dodaję skrobię ziemniaczaną i lubczyk, mieszam. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewam olej. Przy pomocy dwóch łyżeczek formuję niewielkie kotleciki ziemniaczane i od razu układam je na rozgrzanym oleju. Smażę ok 2 min z każdej strony, na złoty kolor. Gotowe kąski odsączam na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.