poniedziałek, 11 kwietnia 2011

Ziemniaczane kąski

Po raz kolejny, po placuszkach ryżowych, akcja czyszczenia lodówki z pozostałości z dnia wczorajszego. Idealny zamiennik dla tradycyjnie gotowanych ziemniaczków, jako dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska podana z dipem, np. koperkowym.
Przysmak idealny dla mojego Dziadka, który uwielbia ziemniaki, a nie znosi marnotrawienia:)

Ziemniaczane kąski:
  • 400 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę
  • 1 jajko, rozmącone
  • 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • sól, pieprz
  • olej
Ziemniaki mieszam dokładnie z jajkiem. Dodaję skrobię ziemniaczaną i lubczyk, mieszam. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewam olej. Przy pomocy dwóch łyżeczek formuję niewielkie kotleciki ziemniaczane i od razu układam je na rozgrzanym oleju. Smażę ok 2 min z każdej strony, na złoty kolor. Gotowe kąski odsączam na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...