Banany to nie moja bajka, ale w tym wypadku nie jestem w stanie się powstrzymać …
Siedzę i co chwilę podskubuję jeszcze ciepły, pięknie pachnący, przepyszny chlebek bananowy z przepisu Sophie Dahl.
Siedzę i co chwilę podskubuję jeszcze ciepły, pięknie pachnący, przepyszny chlebek bananowy z przepisu Sophie Dahl.
Kromeczka tego wypieku z lekko słonym masłem to istna rozkosz dla podniebienia...
Rozpływam się:)
Chlebek bananowy*:
- 75 g miękkiego masła
- 4 dojrzałe banany, obrane ze skórki, rozgniecione tłuczkiem do ziemniaków
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 jajko, rozmącone
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 i 1/2 szklanki mąki
Mąkę mieszam z sodą, przesiewam przez sitko.
Masło ucieram z cukrem na gładką i puszystą masę. Dodaję banany, jajko, ekstrakt i dokładnie miksuję. Następnie stopniowo dodaję mąkę delikatnie mieszając przy pomocy łyżki lub na najmniejszych obrotach miksera.
Gotową masę przelewam do keksówki, o długości 20 cm wysmarowanej masłem.
Piekę w 180 st. ok 1 h. Upieczony chlebek wyjmuję z piekarnika, studzę w formie przez ok ½ h, następnie przekładam go na kratkę kuchenną i studzę do końca.
Smacznego
* Przepis pochodzi z książki Sophie Dahl pt. „Apetyczna panna Dahl”.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.