środa, 5 października 2011

Mini paje z ciasta francuskiego z nadzieniem jabłkowo-jeżynowym

Za oknem padał pierwszy jesienny deszcz (do tej pory pogoda nas oszczędzała), na wszystkich blogach 'pachnie' szarlotkami (mmm...) ... a ja miałam tylko 3 jabłka w domu i zero ochoty na spacer po mokrych ulicach ... dlatego też wykorzystałam to co miałam i stworzyłam te małe cudeńka.
Smakowite ciasteczka kryją w sobie smak złotej jesieni – jabłka i wspomnienie lata – jeżyny.
Bardzo szybkie, proste w przygotowaniu, o efektownym wyglądzie, pięknym aromacie i niebanalnym smaku.

Mini paje z ciasta francuskiego z nadzieniem jabłkowo-jeżynowym (5 ciastek o średnicy 10 cm):
  • 2 jabłka, obrane, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w ćwiartki
  • 1 szklanka jeżyn (mogą być też maliny), rozkrojonych na pół
  • 2 łyżki soku z cytrynu
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • masło

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 łyżka masła, rozpuszczonego
  • brązowy cukier

Ćwiartki jabłek kroję na cienkie plasterki, wrzucam do miseczki. Do jabłek dodaję jeżyny, sok z cytryny, cukier, cynamon i skrobię, mieszam.
Ciasto wałkuję na grubość 3-5 mm, wykrawam 10 okręgów o średnicy 10 cm. W 5 z nich wykrawam małe otworki (np. przy pomocy nakrętki od butelki)*. Na okręgach (na samym środku) bez dziurek układam nadzienie jabłkowo-jeżynowe i mały wiórek masła, przykrywam okręgami z dziurkami, dociskam widelcem na brzegach.
Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde smaruję rozpuszczonym masłem i posypuję brązowym cukrem.
Piekę w 210 st. ok 25 min na złoty kolor. Upieczone ciastka studzę na kratce kuchennej.

Smacznego

* Do wykrawania okręgów na ciastka używałam specjalnej maszynki do tego przeznaczonej.

5 komentarzy:

  1. Bardzo ładnie wyglądają:) Jeżyny i jabłka to na pewno pyszne połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasteczka super wraz z całą otoczką. Moje uznanie za zmysł artystyczny

    OdpowiedzUsuń
  3. Tyna dziękuję:) A jabłka z jeżynami są bardzo dobym połączeniem mimo, że troszkę kwaśnym:)

    Anonimowy dziękuję, starałam się:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Siostro, wez mi upiecz tego a ja ci z mieskem paja zrobie na obiad:P bo jakbym sie do ciast nie zabrala to i tak tylko slodka szarlotka mi wychodzi, pozatym nic!:P Moje miejsce to zdecydowanie nie desery:P

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny pomysł, zrobię je w przyszłym roku, kiedy znów będzie wysyp jeżyn:)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...