wtorek, 4 października 2011

Tort tęczowy

Tort zupełnie bez okazji...
Pomijając walory smakowe, które nie są powalające (tort jest po prostu smaczny i to wszystko), zachwyca swoim wyglądem, nie tylko dzieci. Kawałeczek takiego smakołyku wniósł bardzo dużo uśmiechu i pozytywnej energii w szarawą jesienną rzeczywistość osób dorosłych zamieszkujących w moim domu.
Idealny dla wszystkich, nie tylko na urodziny, idealny bez okazji...:)
 
Tort tęczowy*:
Ciasto (6 blatów)
  • 226 g masła, miękkiego
  • 300 g cukru**
  • 5 białek
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 375 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 355 g mleka  
Krem
 

Ciasto
Mąkę, proszek do pieczenia i sól, mieszam, przesiewam przez sitko.
Masło ucieram mikserem na gładką i puszystą masę. Dodaję stopniowo cukier, stale ucierając. Gdy masa maślana będzie dobrze utarta dodaję, po jednym białku, miksuję.
Do utartej masy maślanej dodaję na przemian mleko i mąkę, stale miksując do całkowitego połączenia składników.
Otrzymaną masę, dzielę na 6 równych części (przy pomocy wagi kuchennej). Do każdej porcji masy dodaję barwnik spożywczy w kolorach: czerwonym, pomarańczowym, żółtym, zielonym, niebieskim i fioletowym, dokładnie mieszam do uzyskania jednolitego koloru.
Masę na ciasto przekładam do okrągłych foremek o średnicy 21 cm. Każdy blat piekę w 190 ok 15-20 min, do tzw suchego patyczka. Gotowe blaty studzę na kratce kuchennej.
Krem***
Zrobiony krem dziele na 7 równych porcji, 5 do przełożenia blatów, 2 do posmarowania góry i boków tortu.
Przekładam blaty kremem zachowując odpowiednia kolejność kolorystyczna, zaczynając od dołu: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Górę i boki tortu smaruje kremem, dekoruję tort.

Smacznego

* Przepis pochodzi stąd.
** W oryginale jest 426 g cukru
*** Swój tort przełożyłam kremem cytrynowym z tego przepisu (krem zrobiłam z półtora porcji).

4 komentarze:

  1. Przepis skopiowany od dorotus, jej krem, a link do whisk kida...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały, bajeczny tort, prawdziwe cukiernicze dzieło sztuki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Drogi oburzony Anonimowy, błąd popełniony przez nieuwagę... wybacz... został skorygowany...
    Pozdrawiam:)

    Burczymiwbrzuchu dziękuję bardzo, starałam się:)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...