czwartek, 27 października 2011

Wątróbki drobiowe z cebulą w sosie śmietanowym

Po dość słodkim ostatnio okresie, czas na coś zwykłego, obiadowego.
Mój wróg z czasów gdy jeszcze bawiłam się w piaskownicy i dorastałam.
Teraz całkiem duża miłość, bogata w witaminy, charakterystyczny gorzkawy posmaczek mieszający się ze słodyczą duszonej cebulki i kremowej śmietanki …
Wątróbki drobiowe z cebulą w sosie śmietanowym z przepisu mojej babci.
Zapraszam.

Wątróbki drobiowe z cebulą w sosie śmietanowym:
  • 300 g wątróbek, oczyszczonych z żółtych włókien i umytych
  • 3-4 duże białe cebule, posiekane w piórka
  • ¾ szklanki śmietany kremowej do zup i sosów
  • ½ łyżki cukru
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • olej
  • 4 łyżki wody

Na patelni rozpuszczam masło, dodaję posiekaną cebulę, szczyptę soli, pieprzu i cukier, dokładnie mieszam. Duszę całość pod przykryciem mieszając co jakiś czas ok 15-20 min. Kiedy cebula jest już miękka i szklista dodaję śmietankę, mieszam i doprowadzam do wrzenia. Kiedy całość się zagotuję, przekładam wszystko do miski, przykrywam talerzykiem i odstawiam na bok.
Na czystej patelni rozgrzewam olej, Wrzucam wątróbki. Smażę je ok 2-3 min z każdej strony, do momentu aż staną się złociste, a po naciśnięciu ich łyżką nie będzie wypływała krew.
Kiedy wątróbki są już usmażone, wkładam na nich cebulkę w śmietance, całość polewam wodą, przykrywam pokrywką i duszę na małym płomieniu ok 4-5 min.
Podaję natychmiast, najczęściej z surówką z kiszonej kapusty.

Smacznego

7 komentarzy:

  1. Wątróbka wygląda świetnie i na pewno smakuje wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie, no po prostu bajka.. Ja podałem z korniszonami i marynowaną papryką.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, że smakowała:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. to też smak mojego dzieciństwa. Żeby nie była tak gorzka moczy się ją w mleku przed przyrządzeniem. Kiedyś ktoś mi tak poradził i do dziś stosuję

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też namaczam, ale tylko wieprzowe. Te drobiowe które kupuję są w sam raz:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie robiłam i jest naprawdę pyszna. Zjadła nawet moja dwuletnia córeczka, która ostatnio sceptycznie podchodzi do jedzenia ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie się biorę do gotowania,przepis wydaje się prosty i smaczny:) zobaczymy czy mąż bedzie zadowolony:)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...