Mój wróg z czasów gdy jeszcze bawiłam się w piaskownicy i dorastałam.
Teraz całkiem duża miłość, bogata w witaminy, charakterystyczny gorzkawy posmaczek mieszający się ze słodyczą duszonej cebulki i kremowej śmietanki …
Wątróbki drobiowe z cebulą w sosie śmietanowym z przepisu mojej babci.
Zapraszam.
Wątróbki drobiowe z cebulą w sosie śmietanowym:
- 300 g wątróbek, oczyszczonych z żółtych włókien i umytych
- 3-4 duże białe cebule, posiekane w piórka
- ¾ szklanki śmietany kremowej do zup i sosów
- ½ łyżki cukru
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
- olej
- 4 łyżki wody
Na patelni rozpuszczam masło, dodaję posiekaną cebulę, szczyptę soli, pieprzu i cukier, dokładnie mieszam. Duszę całość pod przykryciem mieszając co jakiś czas ok 15-20 min. Kiedy cebula jest już miękka i szklista dodaję śmietankę, mieszam i doprowadzam do wrzenia. Kiedy całość się zagotuję, przekładam wszystko do miski, przykrywam talerzykiem i odstawiam na bok.
Na czystej patelni rozgrzewam olej, Wrzucam wątróbki. Smażę je ok 2-3 min z każdej strony, do momentu aż staną się złociste, a po naciśnięciu ich łyżką nie będzie wypływała krew.
Kiedy wątróbki są już usmażone, wkładam na nich cebulkę w śmietance, całość polewam wodą, przykrywam pokrywką i duszę na małym płomieniu ok 4-5 min.
Podaję natychmiast, najczęściej z surówką z kiszonej kapusty.
Wątróbka wygląda świetnie i na pewno smakuje wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńNie, no po prostu bajka.. Ja podałem z korniszonami i marynowaną papryką.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowała:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
to też smak mojego dzieciństwa. Żeby nie była tak gorzka moczy się ją w mleku przed przyrządzeniem. Kiedyś ktoś mi tak poradził i do dziś stosuję
OdpowiedzUsuńJa też namaczam, ale tylko wieprzowe. Te drobiowe które kupuję są w sam raz:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie robiłam i jest naprawdę pyszna. Zjadła nawet moja dwuletnia córeczka, która ostatnio sceptycznie podchodzi do jedzenia ;-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie się biorę do gotowania,przepis wydaje się prosty i smaczny:) zobaczymy czy mąż bedzie zadowolony:)
OdpowiedzUsuń