wtorek, 13 marca 2012

Tort egipski


Tort jak marzenie, jeden z najlepszych jaki miałam okazję jeść. Robiłam go już kilka razy, zawsze z tym samym przepysznym i zachwycającym efektem końcowym. Jak dla mnie zdecydowanie lepszy po kilku godzinach leżakowania w lodowce, najsmaczniejszy jak większość tortów na drugi dzień.
Ten tort polecam wszystkim wielbicielom smaków 'ekskluzywnych' bo wg mnie na takie miano zasługuje jak najbardziej.

Tort egipski*: 
Blaty (3 szt):
  • 3 x 2 białka 
  • 3 x 2 łyżki cukru 
  • 3 x 1/2 łyż maki 
  • 3 x 40 g orzechów laskowych, zmielonych
Krem maślano-budyniowy:
  • 10 żółtek 
  • 10 łyżek cukru 
  • 5 1/2 łyżek mąki  
  • 32 g cukru waniliowego 
  • 340 ml mleka 
  • 170 g masła
Masa śmietanowo-orzechowa:
  • 340 g śmietany kremówki, schłodzonej
  •  4 op sezamków, pokruszonych 
  • 120 g orzechów laskowych, podpieczonych i posiekanych

  • 120 g prażonych płatków migdałowych

Blaty
W misce ubijam 2 białka. Do sztywnych białek dodaje 2 łyżki cukru, dalej ubijam.  Na koniec dodaje 1/2 łyżki maki i 40 g orzechów laskowych, mieszam całość dokładnie przy pomocy dużej łyżki. Gotową masę przelewam do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w 170 st ok 15 min, do suchego patyczka. Upieczony blat studzę na kratce kuchennej.
W ten sam sposób przygotowuje pozostałe 2 blaty.
Krem maślano-budyniowy:
W garnku miksuje żółtka, cukier, cukier waniliowym, make i mleko. Ustawiam garnek na Kuchence, na małym płomieniu, stale miksując doprowadzam masę do wrzenia. Gotuje ok 2 min do zgęstnienia. Gotowa masę przekładam do czystej miski, przykrywam folia spożywcza i odstawiam do całkowitego ostudzenia.
Kiedy budyń jest już zimny w misce ucieram masło, stopniowo dodaje do niego budyń i dokładnie mieszam.
Masa śmietanowo-orzechowa:
W dużej misce ubijam śmietanę kremówkę. Do ubitej kremówki dodaje pokruszone sezamki i posiekane orzechy, dokładnie mieszam.

Kiedy wszystko jest gotowe, formuje tort, kolejno układając warstwy: blat, masa maślano-budyniowa, masa śmietanowa, .... Kolejne warstwy kończę na masie śmietanowej. Brzegi tortu smaruje odrobina masy maślano-budyniowej i obsypuje prażonymi płatkami migdałowymi. 
Gotowy tort wstawiam do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc
.
Smacznego

* Przepis nieco zmieniłam, pochodzi stąd.

8 komentarzy:

  1. A ty znow kusisz, Katarzyno... Cos mi sie zdaje, ze trzeba by sie w koncu spotkac i uraczyc jakimis (domowymi?) pysznosciami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem za tylko, że na razie jestem w domu w PL, wracam 30:) Jak wrócę to się umówimy:)

      Usuń
  2. robiłam nie raz i zawsze wychodzi pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. równiez go robiłam, był bardzo smaczny, ale Twój wygląda jeszcze smaczniej :0

    OdpowiedzUsuń
  4. Tort wygląda przepysznie! Mam tylko pytanie - czy orzechy do blatów i do kremu trzeba obrać czy mogą być w tych ciemnych "skórkach"?

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepiej jest obrać, o czym zapomnialam wspomniec w przepisie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam i wrzuciłam cytując Twojego bloga. Super, dzięki za pomysł. I te sezamki...Zmieniłam tylko w masie budyniowej, bez masła. Zastąpiłam mascarpone i jogurtem. Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję, bo tort jest przepyszny:-)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...