poniedziałek, 5 marca 2012

Zupa z brukselkami i karmelizowaną cebulą

Nadszedł czas powrotu. Długo mnie tu nie było, zdecydowanie zbyt długo. Niestety czasami w życiu bywa tak, że trzeba zniknąć by później mój wrócić silniejszym i pełnym energii do dalszego działania.
Witam ponownie i zapraszam:)

Dzisiaj zapraszam na zupę z brukselką, która niepodważalnie jest warzywem kontrowersyjnym. Przez jednych ukochanym, przez innych znienawidzonym. Nie znam chyba nikogo, komu brukselka jest obojętna. 
Ja należę oczywiście do tej pierwszej grupy, uwielbiającej to warzywo dlatego też postanowiłam poeksperymentować i ugotować z niej zupę. Połączenie tych mini kapustek ze słodką cebulką może się wydawać dziwne, ale uwierzcie, jest pyszne.

Zupa z brukselkami i karmelizowaną cebulą:
  • 300 g brukselek, rozkrojonych na pół
  • 4 białe cebule, obrane i pokrojone w piórka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz

  • śmietanka do podania

W dużym garnku rozpuszczam masło, dodaję cebulę, dusze pod przykryciem na małym płomieniu ok 10 min, do czasu aż cebula stanie się szklista. Dodaję cukier i ocet balsamiczny, duszę całość mieszając od czasu do czasu, do momentu, w którym cały ocet odparuje (ok 2-3 min). Następnie wrzucam brukselkę i wlewam bulion, przykrywam połowicznie garnek i gotuję na małym płomieniu ok 10 do czasu aż brukselka będzie miękka, ale wciąż chrupiąca i nierozpadająca się.
Zupę podaje z kleksem śmietany lub bez.

Smacznego

3 komentarze:

  1. Moja ukochana brukselka :) Świetnie to wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. chyba ściągnęłaś przepis z Whiteplate, może nie do końca ale na pewno jest inspiracją i powinnaś to zaznaczyć. Poza tym robisz to już kolejny raz - trochę wstyd!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyznaje szczerze, że nic mi nie wiadomo, na temat takiego przepisu na WP, ten jest mocno zmodyfikowany, jest złożony z przepisów pochodzących z pewnych dwóch angielskich książek.
    A co do inspiracji to nie ma obowiązku jej zamieszczania, zwłaszcza kiedy zmienia się całkowicie składniki i proporcje, wtedy powstaje na ogół zupełnie inny przepis.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...