Mój ulubiony dodatek obiadowy na
ciepło. Idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju mięs i ryb dań
(zapiekanek, casserole), które zawierają w sobie mięso.
Ja jadam te buraczki również do
kanapek, a najczęściej same bez niczego ponieważ ich smak jest
wyborny.
Buraczki duszone na maśle:
- 8-10 buraków, ugotowanych w skórce, obranych i startych na tarce o drobnym oczku
- 1 duża cebula, obrana, pokrojona bardzo drobno
- 50 g masła
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1-2 łyżki cukru
- sól, pieprz
Na patelni rozpuszczam masło, dodaje
cebulę, duszę ok 10 min do czasu aż stanie się miękka i
szklista. Następnie dodaję buraczki, mieszam, duszę całość pod
przykryciem ok 15 min, mieszając od czasu do czasu. Na sam koniec
dodaję ocet, smażę stale mieszając ok 1 min, do czasu aż ocet
wyparuje. Doprawiam do smaku cukrem, sola i pieprzem. Podaje ciepłe.
Smacznego
Uwielbiam buraczki, często takie robię np do kurczaka, ależ mi narobiłaś smaczka!
OdpowiedzUsuńPyszne ale proponuję ocet zastąpić sokiem z cytryny:)
OdpowiedzUsuńDobre ...ale proponuje zamiast octu i cytryny jedno startre na drobnych oczkach winne jabłko...typu szra reneta
OdpowiedzUsuń