czwartek, 3 maja 2012

Buraczki duszone na maśle


Mój ulubiony dodatek obiadowy na ciepło. Idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju mięs i ryb dań (zapiekanek, casserole), które zawierają w sobie mięso.
Ja jadam te buraczki również do kanapek, a najczęściej same bez niczego ponieważ ich smak jest wyborny.

Buraczki duszone na maśle:
  • 8-10 buraków, ugotowanych w skórce, obranych i startych na tarce o drobnym oczku
  • 1 duża cebula, obrana, pokrojona bardzo drobno
  • 50 g masła
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1-2 łyżki cukru
  • sól, pieprz


Na patelni rozpuszczam masło, dodaje cebulę, duszę ok 10 min do czasu aż stanie się miękka i szklista. Następnie dodaję buraczki, mieszam, duszę całość pod przykryciem ok 15 min, mieszając od czasu do czasu. Na sam koniec dodaję ocet, smażę stale mieszając ok 1 min, do czasu aż ocet wyparuje. Doprawiam do smaku cukrem, sola i pieprzem. Podaje ciepłe.

Smacznego

3 komentarze:

  1. Uwielbiam buraczki, często takie robię np do kurczaka, ależ mi narobiłaś smaczka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ale proponuję ocet zastąpić sokiem z cytryny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobre ...ale proponuje zamiast octu i cytryny jedno startre na drobnych oczkach winne jabłko...typu szra reneta

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...