Propozycja na pyszny deser z masą z
gotowanego mleka skondensowanego, serkiem mascarpone , zwieńczony
truskawkami w occie balsamicznym.
Ujmując najprościej PRZEPYCHOTA!
Tartaletki z truskawkami w occie balsamicznym:
- 10 dużych truskawek
- 50 g cukru
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1/3 puszki gotowanego mleka skondensowanego
- 200 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 8 korpusów do tartaletek z ciasta kruchego
Truskawki kroje na ćwiartki. W małym
garnku umieszczam cukier i ocet, podgrzewam całość na
małym płomieniu do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści, a
cała masa lekko zgęstnieje. Kiedy to nastąpi, zdejmuję garnek z
kuchenki, dodaję pokrojone truskawki, mieszam aby tak aby wszystkie
cząstki pokryły się octowym karmelem, odstawiam do ostygnięcia.
W misce umieszczam serem mascarpone z
cukrem pudrem, ubijam lekko.
Korpusy smaruję 2-3 mm warstwą
gotowanego mleka skondensowanego, następnie serkiem mascarpone. Na
wierzch układam po 5 ćwiartek truskawek. Podaję natychmiast.
Smacznego
strasznie już za mną chodzą truskawki, doczekać się nie mogę ich wysypu, ahhh :)
OdpowiedzUsuńtruskawkowe rozgwiazdy! :D
OdpowiedzUsuńKiedy pierwszy raz uslyszalam o polaczeniu truskawek i octu balsamicznego, postukalam sie w glowe. Pozniej sprobowalam i momentalnie zmienilam zdanie :) Przesliczne te twoje tarteletki!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie tartaletki! szczególnie truskawkowe takie jak u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńale śliczne rozgwiazdki!
OdpowiedzUsuńhihi ;]
oj zjadłabym , zjadła :)
OdpowiedzUsuńPiękne, dekoracyjne tartaletki z przepysznymi smakami ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńtakie tartaletki muszą być superpyszne. Nie ma innej opcji :-)
OdpowiedzUsuńPięknie, kusząco, wspaniale! Pysznie skomponowane smaki! Tartaletki I klasa!
OdpowiedzUsuńWyglądają nieziemsko i te truskaweczki... Super!
OdpowiedzUsuń