czwartek, 10 maja 2012

Grillowane kanapki w stylu włoskim


Grill to nie tylko grillowane kiełbaski, szaszłyki czy steki, mogą być to również kanapki. Chrupiące, opieczone, gorące i o niezwykłym podwędzanym aromacie.
Idealne na kolację na świeżym powietrzu.
Moje ulubione są stylu włoskim z pesto zamiast masła, z mozarellą, pomidorami i oliwkami, ale można je zrobić z czym tylko dusza zapragnie.

Grillowane kanapki w stylu włoskim:
  • 4 bułki, rozkrojone na pół
  • pesto z bazylii
  • 1 kula mozarelli, pokrojonej na plastry
  • 1 duży pomidor, pokrojony na plastry
  • kilka czarnych oliwek

Każdą połówkę bułki smaruję odrobiną pesto. Na 4 połówkach układam po plastrze mozarelli, pomidora i kilka oliwek, przykrywam pozostałymi połówkami bułki. Gotowe kanapki układam na ruszcie, obciążam je i dociskam, np. specjalnym obciążnikiem kuchennym, garnkiem lub (tak jak ja) cegłą owiniętą w folię aluminiową. Grilluję ok 4 min z każdej strony, do czasu aż na wierzchach kanapki pokażą się ciemne pasy. Podaję natychmiast.

Smacznego

11 komentarzy:

  1. Świetny pomysł!!!! Grillowane kanapki wyglądają zachwycająco!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne kanapeczki, super propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bomba! Koniecznie do wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasiu, jakie śliczne!
    super patent na grill-party ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ musiały być pyszne te kanapeczki ;)moje ulubione smaki!

    OdpowiedzUsuń
  6. super propozycja. Świetne kanapki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapraszam Cię do zabawy w "11 pytań" :) Szczegóły znajdziesz u mnie na blogu: http://notatnik-kuchenny.blogspot.com/2012/05/otagowana.html

    OdpowiedzUsuń
  8. Pani Kasiu, jakie bułki poleca pani do takich grillowanych kanapek? Wydaje mi sie ze to nie sa zwykle kajzerki? Moze ma pani jakies ulubione a powszechnie dostepne?Pozdrawiam ze Sląska :-)Ewa M

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Ewo ja użyłam bułek pieczonych w domu z ciasta chlebowego, ale można użyć każdej, która jest miękka w strukturze. Kajzerki sa zdesydowanie za twarde. Czesto uzywam bułek paluchów (batonów) lub takich z przedziałkiem (bulki malgosie), moim zdaniem sa najlepsze:) pozdrawiam:)

      Usuń
    2. Dziękuję za podpowiedź - poeksperymentuję w ten weekend z bułkami, choć książę małżonek zapewne i tak zażyczy sobie tradycyjnego grilla , czytaj karkówki i kiełbasek :-) Pozdrawiam i gratuluję smacznego blogu. Jeszcze tu zajrzę !Ewa

      Usuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...