niedziela, 12 czerwca 2011

Muffiny z rabarbarem

Muffiny ... rabarbar dość długo czekał na zużycie, ponieważ znowu nie miałam czasu na pieczenie, a muffiny są ekspresowe.
Słodycz ciasta na przemian kwaskowatym i cierpkim posmakiem rabarbaru. Wilgotne i lepkie przez co długo zachowują świeżość.

Muffiny z rabarbarem:
  • 280 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 120 g cukru
  • 2 jajka
  • 120 g oleju
  • 280 g maślanki
  • 350 g rabarbary, umytego, pokrojonego w kosteczkę

W jednej misce mieszam mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, w drugiej jajka, olej i maślankę. Mokre składniki dodaję do sypkich, mieszam szybko, ale nie dokładnie. Następnie dodaję rabarbar, mieszam.
Foremki do muffin wykładam papilotami. Gotową masę przekładam do foremek do 1/3 wysokości. Piekę ok 30 min w 190. Gotowe muffiny studzę przez 10 min w formach, następnie przekładam na kratkę kuchenną i pozostawiam do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...