Troszkę orientalna dzięki odrobinie curry.
Bardzo gęsta, w połączeniu z grzankami lub groszkiem ptysiowym spokojnie może stanowić jedyne danie obiadowe. Jest bardzo sycąca przez co każdy, nawet największy głodomór naje się nią do syta.
Zupa krem z ciecierzycy:
- 400 g ciecierzycy, opłukanej
- 2 l wody
- 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 duża cebulką, obrana, pokrojona w kostkę i podsmażona 1 łyżce masła
- 1 ząbek czosnku, obrany, przeciśnięty przez praskę
- curry
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- grzanki lub groszek ptysiowy do podania
Dzień przed gotowaniem:
Zalewam ciecierzycę 1 litrem zimnej wody, zostawiam na noc do nasiąknięcia.
W dniu gotowania:
Do namoczonej ciecierzycy dodaje 1 litr wody, doprowadzam całość do wrzenia i gotuję pod przykryciem, na średnim płomieniu ok 20 min. Po tym czasie dodaję marchewkę, gotuję ok 10 min. Następnie dodaję cebulkę, gotuję kolejne 10 min. Kiedy wszystkie warzywa są już bardzo miękkie, zdejmuję garnek z kuchenki i miksuję zupę blenderem na jednolitą masę, krem.
Odstawiam garnek z powrotem na kuchenkę, gotuję ok 5 min. Na koniec doprawiam zupę do smaku czosnkiem, curry, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Podaję z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Smacznego
uwielbiam zupy-kremy!! Już zapisuję przepis:)
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić , takiej jeszcze robiłam:)
OdpowiedzUsuń