czwartek, 30 czerwca 2011

Bruschette

...czyli opiekane kromki chleba pieczonego na zakwasie, nacierane ząbkiem czosnku, z różnymi dodatkami.
Na moim stole zagościła chyba najbardziej znana wersja bruschette z pomidorami i bazylią.
Bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu przekąska, idealna na lato … i na czas remontu:)

Bruschette z pomidorami i bazylią:
  • 6 kromek chleba pieczonego na zakwasie
  • 1-2 duże ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól

  • 4 dojrzałe pomidory, różnych gatunków
  • mały pęczek świeżej bazylii
  • 4 łyżki oliwy
  • pieprz, świeżo mielony
  • sól morska
  • biały ocet winny

Kromki chleba opiekam na ruszcie albo patelni grillowej do momentu aż stanął się rumiane i chrupiące. Gotowe nacieram ząbkiem czosnku, skrapiam oliwą i oprószam solą.
Pomidorów kroję na ćwiartki, usuwam z nich zdrętwiałe szypułki i i pestki. Każdą ćwiartkę kroję na mniejsze kawałki i przekładam do miski. Dodaję porwane listki bazylii i oliwę, doprawiam solą, pieprzem i octem, dokładnie mieszam.
Tak przygotowane pomidory układam na opiekanych kromkach i natychmiast podaję.

Smacznego

4 komentarze:

  1. Super, niedawno jadłam ale teraz też mam wielką ochotę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. w sam raz na letnie upaly, lekka przekaska :) Pozytywny blog, i co tu ukrywac, przyciagasz szminką ze zdjecia profilowego ;) pozdrawiam, zostaje na dluzej

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiosenka27 ja mogłabym jeść je codziennie:)
    Vanilla witam i zapraszam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba chciałaś napisać zdrewniałe szypułki, a wyszło zdrętwiałe... Śmiesznie, ale spróbuję.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...