poniedziałek, 27 czerwca 2011

Łosoś z ryżem sushi z ostrym słodko-kwaśnym sosem azjatyckim

W mojej kuchni trwa remont więc nie mogę sobie chwilowo pozwolić na szaleństwa. Jedynie szybkie i bardzo pożywne dania wchodzą w grę kiedy ma się minimalny dostęp do kuchenki i lodówki.
W sytuacji 'kryzysowej' polecam między innymi łososia z ryżem do sushi. Przygotowanie całego dania zajmuje tyle czasu ile gotuje się ryż. Resztę możemy przygotować poza kuchnia:)
Aby przyśpieszyć i ułatwić jeszcze bardziej danie można użyć gotowego sosu, ja tak zrobiłam.
Oczywiście do przygotowania tego danie nie jest wymagana słaba dostępność do kuchni. Jest idealne dla wszystkich który nie lubią spędzać czasu przy kuchence.

Łosoś z ryżem sushi z ostrym słodko-kwaśnym sosem azjatyckim*:
  • 200 g ryżu do sushi
  • 250 g filetu z łososia

Sos**:
  • 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
  • 2 czerwone papryczki chili, drobno posiekane
  • 2 łyżki zmielonego imbiru
  • 4 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki sake (japońskiego wina ryżowego)
  • 2 łyżki mirinu (słodkiego japońskiego wina ryżowego)
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki wody

Ryż przygotowuje według przepisu na opakowaniu.
W międzyczasie kiedy ryż się gotuje podsmażam łososia na grillowej patelni ok 3 min z obu stron. Podsmażonego łososia przekładam na folię aluminiowa, dokładnie owijam i zostawiam na ok 15 min.
Wszystkie składniki sosu mieszam ze sobą dokładnie.
Ryż nakładam do miseczek, na niego układam kawałki łososia, całość polewam sosem.

Smacznego

* Przepis pochodzi z książki Nieglli Lawson, pt. „Kuchnia – przepisy z serca domu”
** Można również skorzystać z gotowego sosu, który można kupić w sklepie z żywnością azjatycką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...