Smakowite ciasteczka kryją w sobie smak złotej jesieni – jabłka i wspomnienie lata – jeżyny.
Bardzo szybkie, proste w przygotowaniu, o efektownym wyglądzie, pięknym aromacie i niebanalnym smaku.
Mini paje z ciasta francuskiego z nadzieniem jabłkowo-jeżynowym (5 ciastek o średnicy 10 cm):
- 2 jabłka, obrane, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w ćwiartki
 - 1 szklanka jeżyn (mogą być też maliny), rozkrojonych na pół
 - 2 łyżki soku z cytrynu
 - 2 łyżki cukru
 - 1/2 łyżeczki cynamonu
 - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
 - masło
 
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
 - 1 łyżka masła, rozpuszczonego
 - brązowy cukier
 
Ćwiartki  jabłek kroję na cienkie plasterki, wrzucam do miseczki. Do jabłek  dodaję jeżyny, sok z cytryny, cukier, cynamon i skrobię, mieszam.
Ciasto  wałkuję na grubość 3-5 mm, wykrawam 10 okręgów o średnicy 10 cm. W 5 z  nich wykrawam małe otworki (np. przy pomocy nakrętki od butelki)*. Na  okręgach (na samym środku) bez dziurek układam nadzienie  jabłkowo-jeżynowe i mały wiórek masła, przykrywam okręgami z dziurkami,  dociskam widelcem na brzegach.
Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde smaruję rozpuszczonym masłem i posypuję brązowym cukrem.  
Piekę w 210 st. ok 25 min na złoty kolor. Upieczone ciastka studzę na kratce kuchennej.
Smacznego
* Do wykrawania okręgów na ciastka używałam specjalnej maszynki do tego przeznaczonej.
Bardzo ładnie wyglądają:) Jeżyny i jabłka to na pewno pyszne połączenie:)
OdpowiedzUsuńCiasteczka super wraz z całą otoczką. Moje uznanie za zmysł artystyczny
OdpowiedzUsuńTyna dziękuję:) A jabłka z jeżynami są bardzo dobym połączeniem mimo, że troszkę kwaśnym:)
OdpowiedzUsuńAnonimowy dziękuję, starałam się:)
Siostro, wez mi upiecz tego a ja ci z mieskem paja zrobie na obiad:P bo jakbym sie do ciast nie zabrala to i tak tylko slodka szarlotka mi wychodzi, pozatym nic!:P Moje miejsce to zdecydowanie nie desery:P
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł, zrobię je w przyszłym roku, kiedy znów będzie wysyp jeżyn:)
OdpowiedzUsuń